Meer dan 170.000 Vlamingen werken in de creatieve sector

Gepubliceerd op 23 april 2019

De creatieve sector geeft in Vlaanderen werk aan 171.265 voltijdse equivalenten (VTE's). Dat is 6,30 procent van de totale Vlaamse werkgelegenheid. De sector draait een omzet van 78,8 miljard euro en heeft een toegevoegde waarde van 12,5 miljard euro.

De cijfers komen uit een nieuwe studie uitgevoerd door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) in samenwerking met Flanders DC.

Werkzame VTE's zijn in aantallen het meest gestegen in communicatie, pr en reclame (+ 9.187), gevolgd door design (+ 7.150) en architectuur (+ 5.184). Digitale en gedrukte media kende als enige sector een daling (- 1.591).

Dezelfde trend is er bij de bruto toegevoegde waarde: die steeg het meest in design (+ 1,08 miljard euro), gevolgd door communicatie, pr en reclame (+ 785 miljoen euro) en architectuur (+ 444 miljoen euro). Digitale en gedrukte media kende als enige sector een daling (- 188 miljoen euro).

Alle cijfers zijn in detail na te lezen www.creatievesector.be

DE VLAAMSE CREATIEVE SECTOR IN CIJFERS | Hoeveel jobs zijn er in onze creatieve sector? Hoeveel zelfstandigen? Welke creatieve sectoren groeien, welke minder? Wat is de toegevoegde waarde? Alle cijfers v/d #impactstudie ism @Departement_EWI @VLAIO_be https://t.co/X8xkb9MpPw pic.twitter.com/KD2ecsKFYw

— Flanders DC (@FlandersDC) 23 april 2019
Jan van Nispen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

19 april 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (19 april 2024)

O.a. toekenning steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en samenwerkingsovereenkomst Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO): herverdelingsbesluit en inwerkingtreding besluit toekenning doctoraatsbeurzen.
19 april 2024

EU-nieuws deze week | 15 - 19 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
18 april 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (18 april 2024)

O.a. gedachtewisseling over de externe evaluatie van de kmo-portefeuille, vraag om uitleg over ondersteuning bij de overname van busbouwer Van Hool en een eventuele verlenging en uitbreiding van de ontwrichte zones in de Kempen en de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.