Nieuwe gedragscodes voor cocreatie tussen bedrijfsleven en academische wereld en betrokkenheid van burgers bij kennisvalorisatie

Gepubliceerd op 05 maart 2024

Vandaag heeft de Commissie twee aanbevelingen gepubliceerd over een gedragscode voor cocreatie tussen de industrie en de academische wereld en over de betrokkenheid van burgers bij kennisvalorisatie.

Beide gedragscodes bieden richtsnoeren voor onderzoekers en innovators over hoe ze actief met andere spelers kunnen samenwerken om gezamenlijk kennis te produceren en te valoriseren ten behoeve van de economie en de samenleving.

De Code of Practice on industry-academia biedt praktische richtsnoeren voor het creëren van succesvolle partnerschappen voor kennisvalorisatie. Het roept op tot het bevorderen van co-creatie in de strategie van de organisatie, door te investeren in vaardigheden, netwerken, communicatie en bewustmaking.

Het benadrukt het belang van het creëren van stimulansen en het versterken van de rol van intermediairs en gezamenlijke infrastructuren bij het vertalen van onderzoeksresultaten in zakelijke toepassingen.

De gedragscode inzake burgerbetrokkenheid biedt praktische richtsnoeren om de banden tussen onderzoeksentiteiten en maatschappelijke actoren te versterken met het oog op een betere benutting van onderzoeksresultaten.

Daarin wordt gewezen op de noodzaak van een strategische aanpak op organisatieniveau die sectoroverschrijdende samenwerking, bewustmaking en versterking van de rol van tussenpersonen aanmoedigt. Het stelt ook het gebruik van stimulansen, co-creatie-instrumenten en digitale oplossingen voor met een mensgericht en duurzaam ontwerp.

Rita Hauchecorne
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

03 mei 2024

EU-nieuws deze week | 29 april - 03 mei 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
02 mei 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (2 mei 2024)

Vraag om uitleg over de ontslagen bij het verdeelcentrum van Decathlon in Willebroek.
30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.