"Nood aan toegenomen samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op vlak van innovatie"

Filter items
Nieuws
28 oktober 2019
Focco Vijselaar en Johan Hanssens in debat tijdens de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag.

Samenwerking

Zowel Vlaanderen als Nederland heeft er alle belang bij om samen te werken om de socio-economische uitdagingen waarvoor beide staan, het hoofd te bieden.

Dat is de boodschap op de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag, die maandag plaatsvond in de Nederlandse ambassade in Brussel.

Doel van de Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag is om de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen op vlak van wetenschap en innovatie te bevorderen, door meer dan 230 spelers uit overheden, het bedrijfsleven en de academische wereld samen te brengen.

Het initiatief komt voort uit het topoverleg tussen ministers-presidenten Geert Bourgeois en Mark Rutte in november vorig jaar.

>> Klik hier voor het uitgebreid verslag en de presentaties van die dag

Lopende projecten

Momenteel lopen er al verscheidene samenwerkingsprojecten tussen Vlaanderen en Nederland - onder meer over fotonica en regeneratieve geneeskunde - maar er kan nog meer gedaan worden.

Volgens Johan Hanssens, secretaris-generaal van het Vlaams departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), is doorgedreven samenwerking met Nederland niet alleen logisch wegens het "gebrek aan een taalbarrière".

"Ook de uitdagingen waarvoor de twee regio's staan, zijn sterk gelijklopend."

Het gaat onder meer om de digitalisering van de industrie, maar ook klimaat en energie.

"Zo kunnen we bijvoorbeeld infrastructuur die wij in Vlaanderen hebben en infrastructuur die er in Nederland is, met elkaar delen."

Niet stoppen aan de grens

Ook Focco Vijselaar, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, wijst erop dat de maatschappelijke uitdagingen "niet stoppen aan de grens".

Bovendien zijn Nederland en Vlaanderen wat (investeringen in) wetenschap en innovatie betreft, "aan elkaar gewaagd".

"Dat is goed. Dat betekent dat we min of meer vanuit dezelfde positie kunnen gaan samenwerken. En dat is belangrijk."

Vier thema's

Om die samenwerking een duwtje in de rug te geven, overleggen verschillende spelers uit Nederland en Vlaanderen maandag over vier onderwerpen: life sciences en gezondheid, artificiële intelligentie, de digitalisering van de industrie en duurzame energie.

"Het gaat om vier brede thema's die inzoomen op de grote maatschappelijk uitdagingen waarvan wij overtuigd zijn dat bijkomende samenwerking in het wederzijdse voordeel speelt" aldus Hanssens.

De secretaris-generaal van EWI verwacht dat de gesprekken van maandag zullen leiden tot concrete projecten.

"In het kader van vorige topontmoetingen van ministers-presidenten zijn er al afspraken gemaakt om in een aantal hightechsectoren om het halfjaar met elkaar in gesprek te gaan", klinkt het. "We merken dat uit die ontmoetingen na een aantal maanden altijd nieuwe projecten opduiken."  

"Hoe je het ook draait of keert, het is altijd mensenwerk en mensen moeten elkaar kennen. En eenmaal men elkaar kent en vertrouwt en in dialoog treedt, komen er nieuwe projecten naar voren", legt Hanssens uit.

"Zeker omdat de kennis zich zo sterk specialiseert. Niet elke regio kan in alle domeinen expert zijn. Dus dan is het logisch dat je de expertises die je hebt, met elkaar in contact brengt."

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Erwin Dewallef

Afdeling Strategie en Coördinatie
Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO)
Adviseur
02 553 60 06

Meer nieuws

 • Online cursus artificiële intelligentie gelanceerd

  Online cursus artificiële intelligentie gelanceerd

  8 november 2019

  Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) heeft een nieuwe online cursus over artificiële intelligentie (AI) gelanceerd in samenwerking met de VDAB. De cursus kadert in 'levenslang leren' en moet ervoor zorgen dat werknemers leren omgaan met artificiële intelligentie.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (8 november 2019)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (8 november 2019)

  8 november 2019

  O.a. definitieve goedkeuring ontwerpdecreet met de bepalingen tot begeleiding van begroting 2020 en definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet met de bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2019.

 • Nieuwe aanbevelingen rond zes strategische en toekomstgerichte Europese industriële sectoren

  8 november 2019

  Vorige week maakte de Europese Commissie het nieuwe rapport bekend van het Strategisch Forum voor Belangrijke Projecten van Gemeenschappelijk Europees Belang. Het rapport omvat aanbevelingen om het concurrentievermogen en de leidende positie van Europa in de wereld in zes strategische en toekomstgerichte industriële waardenketens te bevorderen.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (7 november 2019)

  7 november 2019

  O.a.vraag om uitleg over de impact van digitalisering en artificiële intelligentie (AI) op de arbeidsmarkt, de financiering door Vlaanderen van het kernreactorproject MYRRHA en samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op het vlak van onderzoek en ontwikkeling (O&O).

 • Jonge onderzoekers worden beter voorbereid op de arbeidsmarkt

  Jonge onderzoekers worden beter voorbereid op de arbeidsmarkt

  7 november 2019

  Vlaams minister Hilde Crevits bevoegd voor Wetenschappelijk Onderzoek kent 2 miljoen euro extra subsidie toe aan de vijf Vlaamse universiteiten om jonge onderzoekers beter te laten doorstromen naar de arbeidsmarkt. Daarnaast voorziet het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) in specifieke maatregelen zodat jonge onderzoekers naast hun onderzoek bijvoorbeeld ook een betaalde stage in een bedrijf kunnen volgen.