Ondernemerschap steeds meer gezien als haalbare en wenselijke stap

Filter items
Nieuws
26 september 2016

Global Entrepreneurship Monitor (GEM)

Het Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie (STORE) publiceerde de 15de editie van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Uniek aan dit jaarlijkse, internationale onderzoek is de zeer brede benadering van ondernemerschap. De focus ligt niet zozeer op het aantal personen dat effectief een nieuw bedrijf heeft opgericht, maar eerder op de ondernemerschapsmentaliteit, het ontluikend ondernemerschap en de ambities van starters.

Ondernemerschap

Ondernemerschap wordt in Vlaanderen steeds meer gezien als een haalbare en wenselijke stap. In 2015 zag 48% van de ondervraagden voldoende opportuniteit om een bedrijf op te richten, 31% meende over voldoende kennis, bekwaamheid en ervaring te beschikken om een nieuw bedrijf op te richten, bovendien had 10% ook effectief de intentie om binnen de 3 jaar een nieuw bedrijf te starten.

Waardering

De GEM-enquête peilde ook naar de waardering voor ondernemerschap. In 2015 vond 57% van de bevraagde Vlamingen dat succesvolle starters een hoge status hebben en veel respect genieten, 54% zag de stap naar ondernemerschap als goede carrièrekeuze en 54% vond dat er veel media-aandacht is voor ondernemerschap.

 

OVER DE GLOBAL ENTREPRENEURSHIP MONITOR

In 2014 werd het GEM-onderzoek in 73 verschillende economieën uitgevoerd. De resultaten zijn gebaseerd op een telefonische enquête bij een representatieve steekproef van 2004 respondenten tussen 18 en 64 jaar. Voor Vlaanderen wordt de studie sinds 2001 uitgevoerd door Vlerick Business School in het kader van STORE, het Steunpunt Ondernemerschap en Regionale Economie.

 

OVER HET STEUNPUNT ONDERNEMEN EN REGIONALE ECONOMIE

Het Steunpunt Ondernemen en Regionale Economie (STORE) adviseert de Vlaamse overheid op basis van fundamenteel en toegepast economisch toponderzoek binnen drie domeinen; (i) startende ondernemingen en ondernemerskapitaal, (ii) de ontwikkeling en doorgroei van KMO’s, en (iii) het meten en identificeren van economische clusters (met bijzondere aandacht voor de analyse en implementatie van een nieuw industrieel beleid). Daarnaast heeft het Steunpunt ook de opdracht om een gegevensbank aan regionaal-economische indicatoren te ontwikkelen (het zogenaamde Regional Data Warehouse, RDW).

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.