Onderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen en de deelname aan internationale onderzoeksinfrastructuren

Gepubliceerd op 06 mei 2020

Draaischijf van hoogstaand innovatief onderzoek

Al meer dan een decennium investeert Vlaanderen in state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur via zijn programma’s middelzware, zware en internationale onderzoeksinfrastructuur. Dit heeft ertoe geleid dat we nu beschikken over een mooie programmaportefeuille waarbij de programma’s middelzware, zware en internationale onderzoeksinfrastructuur complementair zijn en elkaar aanvullen.

De onderzoeksinfrastructuren die dankzij deze programma’s werden gefinancierd, liggen één voor één en elk in hun onderzoeksdomein aan de basis van omvangrijke wetenschappelijke en ook socio-economische output. Ze zijn een draaischijf van hoogstaand innovatief onderzoek.

Het Departement EWI en het FWO hebben nu de handen in elkaar geslagen om een overzicht te maken van de internationale onderzoeksinfrastructuren en de “zware” onderzoeksinfrastructuren waarin ze de voorbije 10 jaar hebben geïnvesteerd, een collectie waar we terecht fier op mogen zijn.

De publicatie is onderaan deze pagina te downloaden.

Naast de Nederlandstalige publicatie is er ook een Engelstalige publicatie beschikbaar. Deze is eveneens onderaan deze pagina te downloaden of via de pagina van onze Engelstalige EWI-website.

De publicatie biedt een overzicht van 42 internationale onderzoeksinfrastructuren en “zware” onderzoeksinfrastructuren waar Vlaanderen de voorbije 10 jaar in heeft geïnvesteerd.

Krachtige hefboom voor topwetenschappelijk onderzoek

Voor wie de pers gevolgd heeft de laatste tijd en de namen googled van Vlaamse topwetenschappers die een antwoord zoeken op covid-19, zal een aantal van deze topwetenschappers terug vinden in de brochure.

Ook  bijdragen aan andere grote internationale maatschappelijke uitdagingen “de grand-challenges for the future” zoals klimaatopwarming, vergrijzing, het energievraagstuk enz gebeuren via deze omvangrijke en vaak internationaal ingebedde onderzoeksinfrastructuren.

Nieuwe infrastructuurprojecten

We staan met deze overzichtspublicatie niet aan een eindpunt, integendeel. De Raad van Bestuur van FWO keurde in maart laatsleden opnieuw 5 nieuwe zware infrastructuurprojecten goed en tegen het einde van dit jaar zullen ook de resultaten van de oproep internationale onderzoeksinfrastructuur gekend zijn.

Over de jaren zijn de budgetten sterk  toegenomen. In een groeipad naar de 3%-norm, dat we zullen bereiken tegen het einde van deze legislatuur, zijn investeringen in onderzoeksinfrastructuur een prioriteit. Hoogstaand wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk nood aan vaak dure onderzoeksinfrastructuur.

(Auteurs van deze publicatie: Michele Oleo, Navorser, Departement EWI, michele.oleo@vlaanderen.be / Caroline Volckaert, Beleidsmedewerker FWO-Vlaanderen, Caroline.Volckaert@fwo.be)  

Michèle Oleo
Navorser
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

12 april 2024

EU-nieuws deze week | 01-12 april 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.
05 april 2024

Circular Economy Forum

Het Belgische Circular Economy Forum, onderdeel van het World Circular Economy Forum (WCEF2024), vindt plaats op 17 april in de Square in Brussel. De focus ligt op de opschaling van de circulaire economie en brengt daarom voorbeelden en keynotes uit heel Europa die aantonen dat de circulaire economie geen onbereikbare droom is.
05 april 2024

Industrieel beleid: Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland bespreken gezamenlijke Europese uitdagingen

De toekomst van het Europees industrieel beleid stond centraal op de eerste informele meeting van de leidende ambtenaren van de diverse ministeries voor economische zaken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.