Septemberverklaring: 'Een krachtig industriebeleid is en blijft topprioriteit voor Vlaanderen.'

Gepubliceerd op 25 september 2023
De voltallige Vlaamse Regering bij het begin van de Septemberverklaring 2023
(c) belgaimage
De Vlaamse Regering tijdens de Septemberverklaring. 'Als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig.'

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft maandag zijn laatste Septemberverklaring van deze legislatuur afgelegd. 

De volledige Septemberverklaring is hier na te lezen en onderaan deze pagina te bekijken. 

Hieronder een overzicht van de verschillende EWI-gerelateerde items uit de Septemberverklaring.

Klimaattransitie

Op het snijvlak tussen natuur, landbouw en industrie hebben we al diverse moeilijke dossiers moeten oplossen. Dat is eigen aan de tijd waarin we leven. We zitten midden in een transitie naar meer duurzaamheid. Maar ik ben daar optimistisch over. De technologische mogelijkheden evolueren zienderogen. Dat geldt ook voor het klimaatvraagstuk. De kunst bestaat erin om het juiste evenwicht te vinden in de maatregelen om onze samenleving CO2-neutraal te maken. Aan stoere verklaringen daarover heeft niemand iets. Een opbod van doelstellingen heeft weinig zin. Ik ben overtuigd dat we met onze Vlaamse Regering de juiste keuzes maakten, en op dat pad gaan we verder.

We doen belangrijke investeringen op het vlak van hernieuwbare energie, energiebesparing, circulaire economie, natuur en bos, maar ook in de strijd tegen waterschaarste om droogteperiodes te kunnen weerstaan. We voorzien voor onze Blue Deal en voor klimaatadaptatie trouwens bijkomende middelen om fors te investeren, niet alleen volgend jaar maar ook de jaren daarna.

Op het vlak van natuur en duurzame transitie zorgt collega Zuhal Demir voor een ware beleidsomslag. En ze slaagt erin om dat te doen met respect voor de economische draagkracht. Dat laatste is belangrijk. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de groene transitie enorme kansen biedt voor onze bedrijven.

Buitenlandse investeringen

Geachte collega’s, sommigen, ook in dit parlement, doen wel eens smalend over de inspanningen die de Vlaamse Regering onderneemt om buitenlandse investeerders naar Vlaanderen te halen. Eerlijk gezegd, ik begrijp dat niet. We moeten juist nog meer inspanningen doen om bedrijven aan te trekken die bij ons investeringen willen doen in het kader van de klimaattransitie. Onze bloeiende havens zijn niet voor niks sterke troefkaarten naar belangrijke industriële partners.

Vandaag moet Vlaanderen te vaak opboksen tegen buurlanden met diepe zakken, die deze grote investeringen eveneens willen aantrekken. Ik maak van deze gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan de Europese Commissie. Zet zo snel mogelijk de tijdelijke versoepeling van de staatssteunregels stop, want die leiden tot een ongezonde subsidiewedrace binnen Europa. 

Ik maak van deze gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan de Europese Commissie. Zet zo snel mogelijk de tijdelijke versoepeling van de staatssteunregels stop, want die leiden tot een ongezonde subsidiewedrace binnen Europa. 

Europees voorzitterschap / Industrieel beleid

We zullen van het Europese voorzitterschap, dat in januari van start gaat, gebruikmaken om het belang van een competitieve industrie hoog op de Europese agenda te plaatsen. Een krachtig industriebeleid is en blijft topprioriteit voor Vlaanderen. Ik zal me daar samen met collega Jo Brouns heel hard voor blijven inzetten. Ik behoor echt niet tot degenen die denken dat Vlaanderen zonder industrie kan bloeien.

Tijdens het slotweekend van Flanders Technology & Innovation, in maart volgend jaar, gaan we voor het eerst een Vlaamse industrietop organiseren.

FTI / Innovatie

‘International’, daarvoor stond ook de letter ‘I’ in de eerste editie van FTI, Flanders Technology International. De nieuwe editie, die in de lente van volgend jaar met enkele opvallende beurzen naar een hoogtepunt gaat, blijft uiteraard internationaal, maar de ‘I’ staat nu voor ‘Innovation’, want daar draait het vandaag om, overal waar je in de wereld kijkt.

Wie de innovatietrein nu mist, komt er de komende jaren niet meer op en zal er economisch op achteruit gaan. Wat ben ik blij te zien en te horen dat we wél op die sneltrein zitten, bijna zelfs mee in de stuurcabine, met dank aan de gereputeerde bedrijven en de start-ups, maar ook aan onze sterke universiteiten en hogescholen, waar nooit voorheen zoveel studenten zijn ingeschreven.

FTI is een ambitieuze reis waarop we hopen veel mensen te kunnen meenemen, jongeren en volwassenen, maar in elk geval ook veel senioren. Want technologie kan, zal en moet ons helpen om oplossingen te vinden voor problemen waarmee we worden geconfronteerd, in het verkeer en in de zorginstellingen, in het onderwijs en in bedrijven, voor onze natuur en het klimaat en ga zo maar door. Ik geloof sterk in vooruitgang en ik ben er rotsvast van overtuigd dat technologische vondsten de kracht hebben om ons leven mooier en gelukkiger te maken.

We krijgen de unieke kans om onze sterktes te tonen aan de hele Europese Unie, want straks is Vlaanderen mee voorzitter van de Europese ministerraden. Die kans gaan we benutten, met een knipoog naar ons verleden en de blik op morgen.

Herbekijk de Septemberverklaring

Dit kan je ook interesseren

29 september 2022

Septemberverklaring: 'Cultuur is onze rijkdom, technologie is onze toekomst'

Minister-president Jambon presenteerde vandaag in het Vlaams Parlement zijn Septemberverklaring. "Via Flanders Technology & Innovation (FTI) gaan we ons tonen als hét technologielaboratorium van de wereld, maar we gaan ook de grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. FTI wordt een belangrijk gemeenschapsvormend project. Ik nodig u allen uit hieraan mee te werken."
27 september 2021

'Vlaanderen als bakermat van technologische innovaties om maatschappelijke problemen op te lossen' (Septemberverklaring)

"Ik ben ervan overtuigd dat we met de technologieën van de vijfde industriële revolutie grootse dingen kunnen doen, niet alleen op het vlak van klimaat, maar ook om ons efficiënter te verplaatsen, om onze zorg nog straffer te maken, armoede te bestrijden, misbruiken aan te pakken, ons onderwijs nog beter te maken." 
03 mei 2024

EU-nieuws deze week | 29 april - 03 mei 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.