Topambtenaren Europese lidstaten en Commissie reflecteren over toekomst Europese Onderzoeksruimte te Leuven

Filter items
Nieuws
9 september 2019

RPG-meeting

Het Departement EWI is op donderdag en vrijdag 12 en 13 september te Leuven samen met Belspo inhoudelijk en organisatorisch gastheer van de 10de Research Policy Group (RPG)-meeting.

De RPG is een informeel treffen van de leidend ambtenaren van de Europese lidstaten en geassocieerde landen verantwoordelijk voor onderzoek en de top van de Europese Commissie.

Op de agenda staat de toekomst van de European Research Area (ERA).

ERA

De ERA startte in 2000 en heeft dus een geschiedenis van bijna 20 jaar achter de rug. Ze bestaat uit de lidstaten van de EU + Europese Commissie + ‘observer-landen’ (Albanië, Armenië, Bosnië en Herzegovina, Faeroër, voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Georgië, IJsland, Israël, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Servië, Zwitserland, Turkije en Oekraïne).

De ERA kent 6 prioriteiten:

 • Priority 1: More effective national research systems;
 • Priority 2: Optimal transnational cooperation and competition;
 • Priority 3: Open labour market for researchers;
 • Priority 4: Gender equality and mainstreaming in research;
 • Priority 5: Optimal circulation, access to and transfer of scientific knowledge;
 • Priority 6: International cooperation.

Future of the ERA

Momenteel heeft de ERAC (European Research Area and Innovation Committee; topambtenaren van de lidstaten + Commissie) een ‘Ad-hoc Working Group on the Future of the ERA’ geïnstalleerd die een ‘Opinion’ moet voorbereiden waarover eind 2019 de ERAC Plenary zich zal uitspreken. Dit ERAC-advies zal vervolgens worden overgemaakt aan de Europese Commissie.

Vervolgens zal de Commissie in 2020 met een mededeling over de ERA 2020-2030 komen.

Agenda

Op de agenda van de RPG-meeting te Leuven staat het thema ‘From Education and Research to Innovation: What future for the European Research Area (ERA)’. Het programma vindt je hieronder.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Peter Spyns

Afdeling Strategie en Coördinatie
Navorser
02 553 00 46

Meer nieuws

 • Toekomst Europese Onderzoeksruimte

  Toekomst Europese Onderzoeksruimte

  16 september 2019

  ‘Op 12 en 13 september 2019 vergaderde de ambtelijke top van de Europese landen die de Europese Onderzoeksruimte (ERA) vorm geven samen met de Europese Commissie te Leuven over het thema ‘From Education and Research to Innovation: What future for the European Research Area (ERA)?’

 • EU-nieuws deze week |

  EU-nieuws deze week | 9 - 13 september 2019

  16 september 2019

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • 18 nieuwe projecten geselecteerd voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector

  12 september 2019

  Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) heeft de lijst van 18 nieuwe projecten bekendgemaakt die zijn geselecteerd voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector. Met het programma – waarvoor Minister Muyters jaarlijks 5 miljoen euro per jaar vrijmaakt - probeert de Vlaamse overheid overheidsopdrachten meer in te zetten voor innovatie. "Opvallend is de sterke deelname vanuit lokale publieke organisaties zoals steden, gemeenten, provincies en intercommunales."

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (6 september 2019)

  6 september 2019

  O.a. uitbreiding lijst structuuronderdelen duaal en standaardtrajecten secundair onderwijs.

 • Wij zoeken 'specialist organisatie-/informatiebeheer'

  Wij zoeken 'specialist organisatie-/informatiebeheer'

  28 augustus 2019

  Wij zijn op dit ogenblik op zoek naar een 'specialist organisatie-/informatiebeheer'. Als functiehouder zul je interne klanten bijstaan rond o.m. organisatieontwikkeling, informatiebeheer, risicomanagement, interne controle, procesmanagement en de migratie naar een sharepoint-omgeving.