Topambtenaren Europese lidstaten en Commissie reflecteren over toekomst Europese Onderzoeksruimte te Leuven

Filter items
Nieuws
9 september 2019

RPG-meeting

Het Departement EWI is op donderdag en vrijdag 12 en 13 september te Leuven samen met Belspo inhoudelijk en organisatorisch gastheer van de 10de Research Policy Group (RPG)-meeting.

De RPG is een informeel treffen van de leidend ambtenaren van de Europese lidstaten en geassocieerde landen verantwoordelijk voor onderzoek en de top van de Europese Commissie.

Op de agenda staat de toekomst van de European Research Area (ERA).

ERA

De ERA startte in 2000 en heeft dus een geschiedenis van bijna 20 jaar achter de rug. Ze bestaat uit de lidstaten van de EU + Europese Commissie + ‘observer-landen’ (Albanië, Armenië, Bosnië en Herzegovina, Faeroër, voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Georgië, IJsland, Israël, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Servië, Zwitserland, Turkije en Oekraïne).

De ERA kent 6 prioriteiten:

 • Priority 1: More effective national research systems;
 • Priority 2: Optimal transnational cooperation and competition;
 • Priority 3: Open labour market for researchers;
 • Priority 4: Gender equality and mainstreaming in research;
 • Priority 5: Optimal circulation, access to and transfer of scientific knowledge;
 • Priority 6: International cooperation.

Future of the ERA

Momenteel heeft de ERAC (European Research Area and Innovation Committee; topambtenaren van de lidstaten + Commissie) een ‘Ad-hoc Working Group on the Future of the ERA’ geïnstalleerd die een ‘Opinion’ moet voorbereiden waarover eind 2019 de ERAC Plenary zich zal uitspreken. Dit ERAC-advies zal vervolgens worden overgemaakt aan de Europese Commissie.

Vervolgens zal de Commissie in 2020 met een mededeling over de ERA 2020-2030 komen.

Agenda

Op de agenda van de RPG-meeting te Leuven staat het thema ‘From Education and Research to Innovation: What future for the European Research Area (ERA)’. Het programma vindt je hieronder.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Peter Spyns

Afdeling Strategie en Coördinatie
Navorser
02 553 00 46

Meer nieuws

 • Neem deel aan het eerste burgeroverleg voor klimaatmissie

  10 juli 2020

  De Europese Commissie heeft onlangs in het kader van het toekomstig onderzoeks- en innovatiebeleid ambitieuze doelen gesteld die vertaald worden in “missies”. Klimaatverandering is er zo één van. In elke Europees land worden de komende jaren burgers betrokken bij de klimaatmissie. En dus ook bij ons. Lees hier hoe jij aan Europa je stem kan laten horen. 

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (9 juli 2020)

  9 juli 2020

  Minister Crevits beantwoordde in de EWI-commissie vragen om uitleg over het aantrekken van buitenlandse start-ups en scale-ups naar Vlaanderen, de hinderpremie en eventuele steunmaatregelen voor FNG.

 • Vlaamse steun voor WaterstofNet om waterstofambities waar te maken

  8 juli 2020

  Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits kent een subsidie van 242.000 euro toe aan WaterstofNet vzw. Met hun ervaring en expertise is WaterstofNET ideaal geplaatst om Vlaamse bedrijven te ondersteunen in hun waterstofambities. Waterstof staat hoog op de Vlaamse en Europese politieke agenda. Bovendien is in Vlaanderen een uniek ecosysteem aanwezig van bedrijven actief in de waterstofketen en worden concrete projecten opgestart.

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  6 juli 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  6 juli 2020

  Om Vlaanderen uit te bouwen als een sterke en competitieve regio in Europa heeft Vlaanderen zich geëngageerd om de Europese doelstelling na te streven om tegen 2020 3% van haar BBPR te besteden aan onderzoek en ontwikkeling (O&O). In de 3% light nota van 2020 berekent ECOOM, het Vlaamse Expertisecentrum voor O&O,  dat de uitgaven voor O&O als percentage van het BBPR de afgelopen tien jaar elk jaar toegenomen zijn, tot 2,92% in 2018.