Vlaamse overheid investeert in 'Marine Robotics Centre'

Gepubliceerd op 28 december 2017

'Marine Robotics Centre'

De Vlaamse Regering kende het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een investeringsbudget van 3 miljoen euro toe om een ‘Marine Robotics Centre’ uit te bouwen.

Hiermee kan het VLIZ twee cruciale nieuwe toestellen aankopen die autonoom op en in zee kunnen bewegen. Die maken het mogelijk om meer gedetailleerde observaties en staalnames van de zee te doen.

Faciliteiten

Het VLIZ kreeg eind 2016 van de Vlaamse Regering een mandaat om haar onderzoeksactiviteiten actief verder uit te breiden in samenwerking met de mariene onderzoeksgemeenschap in Vlaanderen.

Tegelijk werd VLIZ aangespoord om de rijke mariene Vlaamse know-how verder mee te helpen valoriseren in het kader van onze groeiende ‘blauwe economie’, waar innovatieve technieken zorgen nieuwe manieren om bvb. energie te winnen of aan aquacultuur te doen.

Naast het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin beschikt het VLIZ reeds over een op afstand bediende robot (Engels: Remotely Operated Vehicle, ROV) die veelvuldig wordt ingezet voor inspectie- en exploratiedoeleinden (zie hier voor meer info over ROV bij VLIZ).

Autonoom

Minister Muyters: ""De nieuwe robots zullen scherpe observaties opleveren van bijvoorbeeld de Paardenmarkt, de munitiestortplaats uit de Tweede Wereldoorlog waar massaal veel mosterdgas onder de zeebodem begraven ligt. Met de robots zullen we de risico's op lekken of ontploffingen preventief in kaart kunnen brengen."

Daarnaast werd bij de onderzoekers een sterke behoefte gedetecteerd aan meetplatformen die in staat zijn om autonoom een waaier aan metingen te verrichten, ook ter aanvulling van de scheepsgebonden activiteiten.

VLIZ opteert voor de aankoop van:

  • een relatief klein, wendbaar, modulair en polyvalent autonoom onderwater meettoestel (Engels: Autonomous Underwater Vehicle, AUV) dat flexibel kan worden ingezet en op elke gewenste diepte metingen kan uitvoeren van zowel waterkolom, zeebodem als ondergrond.
  • een onbemande robot die aan de oppervlakte beweegt (Engels: Unmanned Surface Vehicle, USV) en meer specifiek van het type waveglider, die gedurende zeer lange periodes (maanden) continue metingen kan uitvoeren vanop het zeeoppervlak. Op die manier kan op een kosten-efficiënte wijze een hoeveelheid aan gegevens verzameld worden.

De nieuwe toestellen laten bijvoorbeeld hoge-resolutie observaties en gedetailleerde positionering van staalnames toe, een precieze toegang tot de zeebodem en tot het intergetijdengebied waar andere apparaten nauwelijks kunnen opereren.  De USV kan ook langdurige observaties maken met een groot geografisch bereik.

Kustbescherming

De onderzoekers van VLIZ hebben al een heleboel concrete toepassingen in het vooruitzicht, zoals bijvoorbeeld detailstudies over erosie- en sedimentatieprocessen vlak voor het strand. Met dergelijke metingen kunnen de modellen worden verfijnd die de kustbescherming ondersteunen.

Als centrale aanspreekpunt voor mariene wetenschappen in Vlaanderen is het VLIZ de aangewezen instelling om deze gespecialiseerde mariene robotica te beheren ten bate van alle spelers die in Vlaanderen bezig zijn met mariene onderzoek en met maritieme innovatie.

> Naar website VLIZ

Gert Verreet
Adviseur
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

05 mei 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 mei 2024)

O.a. benoeming leden van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB), voordracht bestuurders Raad van bestuur Flanders Make vzw, wijziging waarborgregeling kleine, middelgrote en grote ondernemingen en steun aan vijf investeringsprojecten REPowerEU-walstroom.
05 mei 2024

Conferentie 'Europe united against old and new pandemics': een cruciale stap in de paraatheid voor pandemieën

Terwijl de wereld blijft worstelen met de uitdagingen van pandemieën, zowel oude als nieuwe, neemt het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie een proactieve houding aan. Als gastheer van de conferentie 'Europe united against old and new pandemics' creëert België een platform voor internationale experts en beleidsmakers om samen te komen en strategieën uit te stippelen voor een betere voorbereiding en respons op pandemieën.
03 mei 2024

EU-nieuws deze week | 29 april - 03 mei 2024

Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.