Vlaamse rekenkracht ingezet voor covid-19 onderzoek: meer dan 15 onderzoekers vragen rekencapaciteit aan bij het Vlaams Supercomputer Centrum

Filter items
Nieuws
7 mei 2020

Op 23 maart 2020 lanceerde het Vlaams Supercomputer Centrum onder begeleiding van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen een speciale projectoproep voor academisch en industrieel onderzoek rond covid-19. Op datum van vandaag vroegen meer dan 15 onderzoekers rekencapaciteit aan in de strijd tegen covid-19.

Succesrijke projectoproep van het Vlaams Supercomputer Centrum

BrENIAC is de grootste machine in het VSC landschap en geeft de gebruikers de mogelijkheid om hun code op te schalen en grotere complexere problemen op te lossen.

Al meer dan een decennium investeert Vlaanderen in state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur, waaronder computerinfrastructuur. Dit maakt van Vlaanderen dan ook één van de O&O topspelers in de wereld.

“Kwalitatieve onderzoeksinfrastructuur is een noodzakelijke voorwaarde voor sterk wetenschappelijk onderzoek. Onze blijvende investeringen in topinfrastructuur garanderen Vlaanderen een omvangrijke wetenschappelijke en socio-economische output. In deze coronatijden wordt de grote nood en het belang van een performante onderzoeksinfrastructuur meer dan ooit bewezen.”, zegt minister van Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits.

Zo hebben, dankzij een speciale oproep van het Vlaams Supercomputer Centrum ter ondersteuning van academisch en industrieel onderzoek rond COVID-19, een vijftiental onderzoekers binnen universiteiten, strategische onderzoekscentra, en bedrijven hun werk kunnen opschalen en gebruik kunnen maken van grote rekencapaciteit.

Concreet gaat het onder meer over het simuleren van de verspreiding van het virus in een virtuele populatie, en het maken van voorspellingen rond het nut van maatregelen zoals social distancing. Die onderzoeken kunnen dankzij supercomputers sneller en meer nauwkeurige resultaten bekomen.

Nieuwe publicatie bundelt Vlaamse onderzoeksinfrastructuren voor maatschappelijke uitdagingen

Om Vlaanderen nog beter op de wereldkaart te zetten als een O&O topregio hebben het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) de handen in elkaar geslagen via een publicatie, waarin een overzicht wordt gegeven van de gefinancierde zware en internationale onderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen.

Dankzij deze infrastructuren kan het onderzoek bijdragen aan oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, duurzame energie en gezondheidszorg. De publicatie moet Vlaanderen profileren als een aantrekkelijke onderzoekomgeving en zo helpen internationaal toptalent aan te trekken.

In de publicatie vinden we verschillende voorbeelden terug van baanbrekend werk. Onder andere het gerobotiseerd platform van het Neyts – Rega-instituut van viroloog Johan Neyts. Dit platform wordt ingezet bij de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus en het uittesten van bestaande of nieuwe geneesmiddelen die kunnen ingezet worden bij zieke patiënten.

De brochure vindt u hier terug.

Minister Crevits: ‘Ook in 2020 zullen we in Vlaanderen verder investeren in state of the art onderzoeksinfrastructuur. Daarvoor trek ik dit jaar 21 miljoen euro uit. Op die manier kan Vlaanderen zijn voortrekkersrol blijven spelen en ons wetenschappelijk onderzoek veilig stellen voor de toekomst.‘

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

  6 juli 2020

  Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. Een overzicht.

 • Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  Vlaanderen stevig op koers naar 3% O&O-intensiteit

  6 juli 2020

  Om Vlaanderen uit te bouwen als een sterke en competitieve regio in Europa heeft Vlaanderen zich geëngageerd om de Europese doelstelling na te streven om tegen 2020 3% van haar BBPR te besteden aan onderzoek en ontwikkeling (O&O). In de 3% light nota van 2020 berekent ECOOM, het Vlaamse Expertisecentrum voor O&O,  dat de uitgaven voor O&O als percentage van het BBPR de afgelopen tien jaar elk jaar toegenomen zijn, tot 2,92% in 2018.

 • COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  COVID-19: Openstaande en opkomende oproepen

  6 juli 2020

  Vanuit verschillende instanties worden oproepen gelanceerd om onderzoek en innovatie te stimuleren en COVID-19 en gerelateerde effecten te bestrijden. De deadlines van bestaande oproepen worden vaak uitgesteld om deelnemers meer tijd te geven om hun voorstellen voor te bereiden. Een overzicht van de verschillende oproepen.

 • Duitsland neemt Voorzitterschap Raad van de EU op

  4 juli 2020

  Op 1 juli 2020 is het Duits Voorzitterschap van de Raad van de EU van start gegaan voor de komende zes maanden (tot 31 december 2020), met als motto “Together for Europe’s recovery”. Tegelijk startte een nieuw Triovoorzitterschap binnen de Raad (Duitsland – Portugal – Slovenië) voor het komende anderhalf jaar.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (3 juli 2020)

  3 juli 2020

  O.a. Strategische transformatiesteun Renson Sunprotection-Screens nv in Waregem en tijdelijke uitbreiding Strategische Transformatiesteun (STS).