This workshop is part of a project of OECD Working Party for Biotechnology, Nanotechnologye and Converging technologies (BNCT). Please find the full agenda here.
Het menselijk microbioom
Het belang van het onderzoek van het microbioom – de verzameling van bacteriën, schimmels, virussen en andere micro-organismen – kan vandaag de dag niet overschat worden.
Het menselijk microbioom dat we terugvinden in de menselijke darm is een van de meest dichtbevolkte gemeenschappen, zelfs meer dan die die we terugvinden in de bodem, de ondergrond en de oceanen.
Met meer dan 3 miljard beestjes in de maag, mond, huid en hoofdhuid heeft een persoon zelfs meer microbieel dan menselijk genetisch materiaal. In dit 'ecosysteem' is er interactie en samenwerking tussen enerzijds de bacteriën en anderzijds de metabole processen, het immuunsysteem, de spijsvertering etc.
De miljarden bacteriën in de mens zijn dus geen vijanden maar bondgenoten die de sleutel zouden kunnen zijn tot een beter begrip en behandeling van niet-overdraagbare ziektes zoals diabetes, astma en autisme.
Baanbrekend onderzoek
Departement EWI organiseerde daarom samen met de OESO een tweedaagse workshop om de beleidsbarrières of –noden van dit onderzoeksveld in kaart te brengen en het onderzoek verder te stimuleren.
Qua timing kon het moment voor deze 2-daagse internationale workshop niet beter gepland worden, gezien de recente wetenschappelijke publicaties over het onderwerp, de publieke interesse, en de beleidsnoden die zich aandienen.
Zo verwacht men ook met het microbioomonderzoek een significante bijdrage te kunnen leveren tot het aanpakken van de grote uitdaging van niet-overdraagbare ziektes, een uitdaging die zo groot is dat de WHO zijn 2de (en recentste) high level conferentie hier aan wijdde.
Bovendien investeren veel grote bedrijven op dit ogenblik gigantische bedragen in dit onderzoek. De verwachtingen zijn namelijk hooggespannen. Farmaceutische bedrijven zullen zo rekening moeten houden met het microbioom van patiënten bij het ontwerpen van effectieve geneesmiddelen en voedingsbedrijven focussen dan weer op een betere gezondheid en vertering d.m.v. de juiste voeding.
Aanbevelingen naar het beleid
Departement EWI en de OESO wilden met de workshop "The Microbiome, Diet and Health: Assessing Gaps in Science and Innovation" beleidsbarrières of –noden identificeren om onderzoek naar microbioom verder te stimuleren. Zowel op het vlak van geneeskunde, omgevingsfactoren, gezondheid, voeding, nieuwe technologieën, onderzoek en wetenschappelijke inzichten valt er nog zoveel te ontdekken.
Prof. Jeroen Raes deed alvast volgende suggesties:
Workshop 30-31 mei 2016
Sprekers op de eerste dag waren o.a. Jo Handelsman (White House) en Jeroen Raes (VIB/KU Leuven), Colette Shortt (Johnson & Johnson), Douwe van Sinderen (APC Microbiome Institute).
De tweede dag ging dieper in op het nodige wet- en regelgevend kader van het microbioom-onderzoek.
Nadien traden alle sprekers en aanwezigen in debat.
Het begeleidende issues paper kan u hier vinden: Microbiome issues paper - Kathleen_Dhondt
Het volledige programma van de workshop kunt u hier raadplegen
Sprekers dag 1
#Keynote speaker Jo Handelsman @Jo44 explains why #WhiteHouse is interested in #microbiome: #health #economic growth pic.twitter.com/PvoLjwygVQ
— Departement EWI (@Departement_EWI) 30 mei 2016"We staan aan het begin van de immense ontdekkingstocht van het menselijk microbioom", aldus prof. @jeroenraes pic.twitter.com/mN4bMiovPx
— Departement EWI (@Departement_EWI) 30 mei 2016#Microbiome can play critical roles along the wellness spectrum", dixit @ShorttColette // cc @OECDinnovation @BIACtweets
— Departement EWI (@Departement_EWI) 30 mei 2016"More research needed on #microbiome in relation to mother-to-infant situation", says Prof. Douwe van Sinderen pic.twitter.com/fwvXOS5usf
— Departement EWI (@Departement_EWI) 30 mei 2016Dr. Francisco Guarner explains the importance of #microbiome in the digestive system @OECD @BIACtweets pic.twitter.com/LGtId5raid
— Departement EWI (@Departement_EWI) 30 mei 2016#gut #microbiome and the correlation with elderly & healthy ageing @BrigidiBrigidi // cc @OECD @BIACtweets pic.twitter.com/orCACwxY84
— Departement EWI (@Departement_EWI) 30 mei 2016Voedingsindustrie hecht belang aan R&D & valorisatie van #microbiome zegt @DouwinaBosscher // cc @OECD @BIACtweets
— Departement EWI (@Departement_EWI) 30 mei 2016Sprekers dag 2
Prof. Yolanda Sanz (@CSIC) gives an overview on #microbiome health claims + lessons learned // cc @OECD @BIACtweets pic.twitter.com/pgkVfaPaXW
— Departement EWI (@Departement_EWI) 31 mei 2016Questions & answers for agro-food, pharma, diagnostic & biotechnology industry on #microbiome David Petiteau @INRA pic.twitter.com/c7pPTaoiq3
— Departement EWI (@Departement_EWI) 31 mei 2016Dr. Ruthsatz on changing healthcare paradigms in pharma, nutrition & society models: opportunities & challenges @OECD workshop #microbiome
— Departement EWI (@Departement_EWI) 31 mei 2016Need to bring Asian, American & European expertise together because resources are not unlimited #microbiome, dixit Dr. Ruthsatz @OECD
— Departement EWI (@Departement_EWI) 31 mei 2016P. Byrne congrats Katheen D’Hondt (@Departement_EWI & former @OECD) for the fantastic issues #paper on #microbiome: https://t.co/yAaTMo0EPH
— Departement EWI (@Departement_EWI) 31 mei 2016Slotconclusie workshop #microbiome: verbinden, samenwerken, communiceren met en tssn #onderzoekers, #beleid & #industrie @OECD @BIACtweets
— Departement EWI (@Departement_EWI) 31 mei 2016