SAPHIRe: de uitrol van gepersonaliseerde geneeskunde in regio’s

Doel

SAPHIRe wil uiteindelijk stakeholders uit verschillende regio’s samenbrengen om hun sterktes te delen en nieuwe interregionale samenwerkingen stimuleren.

SAPHIRe is een project dat met financiële steun van de Europese Unie onder het Horizon 2020 kaderprogramma, gecoördineerd wordt door EWI.

Het project heeft als doel om de uitrol van gepersonaliseerde geneeskunde in regio’s te stimuleren en faciliteren, ook in afgelegen of dun-bevolkte regio’s.

SAPHIRe staat voor ‘Securing the Adoption of Personalised Health in Regions’ of vrij vertaald: De uitrol van gepersonaliseerde geneeskunde in regio’s.

SAPHIRe wil ook bijdragen tot de realisatie van de agenda van ICPermed – het International Consortium on Personalised Medicine – een ander Horizon 2020 initiatief:

Regio's

Gepersonaliseerde geneeskunde is sterk gedreven door de technologische vooruitgang, nieuwe wetenschappelijke inzichten en innovatie.

Verschillende regio’s - ook Vlaanderen - zijn belangrijke  innovatie en kennishubs, maar dun-bevolkte of meer afgelegen regio’s hebben specifieke noden.

Regionale ontwikkeling draagt bij tot economische welvaart en het aanpakken van regio specifieke noden ook op gebied van gezondheid. Dun-bevolkte en afgelegen regio’s hebben specifieke uitdagingen om de hoogtechnologische op maat gemaakte behandelingen voor iedereen ter beschikking te stellen.

Bevolkingsgroepen die meer geïsoleerd leven kunnen daarenboven een unieke genetische achtergrond hebben, waardoor het effect van epidemieën, oorlogen of honger een grotere impact kunnen hebben op dan in grotere bevolkingsgroepen. De isolatie van een bevolkingsgroep kan zowel cultureel als geografisch zijn. Voorbeelden zijn de Asjkenazische joden, de bevolking op de Faeröer-eilanden, maar ook de Finse bevolking. Verschillende genetisch bepaalde ziekten komen significant vaker of net minder vaak voor in deze groepen. 

Aanpak

SAPHIRe wil het landschap voor wat betreft persoonlijke geneeskunde in de verschillende regio’s in kaart brengen (SCOUT). Een link zal gemaakt worden tussen regio’s die nog niet zo ver staan met de implementatie van persoonlijke geneeskunde en de regio’s die al verder staan.

Op die manier zal een netwerk uitgebouwd worden (CONNECT), met als doel de regio specifieke sterktes, noden, en obstakels voor de implementatie van gepersonaliseerde geneeskunde in kaart te brengen.

SAPHIRe wil uiteindelijk stakeholders uit verschillende regio’s samenbrengen om hun sterktes te delen en nieuwe interregionale samenwerkingen stimuleren. Exemplarische voorbeelden en aanbevelingen voor de uitrol van gepersonaliseerde geneeskunde zullen worden verzameld en gedeeld worden als inspiratiebron voor andere regio’s. 

Slimme specialisatie

De activiteiten van SAPHIRe zijn complementair aan die van het slimme specialisatie strategisch partnerschap over gepersonaliseerde geneeskunde – S3P4PM, een partnerschap dat ook door het departement EWI gecoördineerd wordt.

De doelstelling van de slimme specialisatie partnerschappen is om een meerwaarde te creëren door interregionale samenwerking. Pilootprojecten die een dergelijke interregionale meerwaarde realiseren kunnen naast de eigen regionale fondsen ook externe (Europese publiek of private) financiering aantrekken.

Lees ook

>> Gepersonaliseerde Geneeskunde: nieuw project moet Europese regio's ondersteunen bij toepassing en invoering

Kathleen D'Hondt
Navorser
Afdeling Onderzoek
Cynthia de Ghellinck
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek
Jolien Roovers
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek