125 miljoen euro van Vlaams relanceplan naar waterstof

Filter items
Nieuws
27 november 2020

Blauwe waterstof

125 miljoen euro uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht gaat naar onderzoek en innovatie rond waterstof. Dat zegt minister van Economie Hilde Crevits. Vlaanderen trekt in totaal 4,3 miljard uit voor de relance na corona.Tegelijk met de investering schreef Vlaanderen daarom een waterstofvisie uit. (Deze is onderaan deze pagina te downloaden.)

Waterstof wordt gebruikt voor het opslaan, omzetten en transporteren van energie. In het beste geval wordt het aangemaakt met groene elektriciteit.

In Vlaanderen wordt op dit moment echter bijna alle waterstof aangemaakt als 'grijze waterstof', met behulp van fossiele brandstoffen waarbij CO2 vrijkomt. Het produceren van groene waterstof is immers drie tot vijf keer duurder.

De investering die Vlaanderen nu doet, moet helpen om de kostprijs voor het maken van milieuvriendelijker waterstof te verlagen. Het kan daarbij ook gaan om zogenaamde blauwe waterstof, die eveneens met fossiele brandstoffen wordt gemaakt, maar waarbij de vrijgekomen CO2 wordt opgevangen.

Waterstofvisie

Tegelijk met de investering schreef Vlaanderen daarom een waterstofvisie uit.

Daarbij wordt ook naar het wetgevend kader gekeken. Er wordt een gesprek opgestart met onder meer de industrie en andere beleidsdomeinen om te bekijken hoe dat moet worden aangepast.

Een groot potentieel voor waterstof ligt in de basisindustrie, zoals de chemie- en de staalindustrie, laat minister Crevits weten. Waterstof kan hier dienen als energiebron of als grondstof om duurzame producten te maken. De CO2-uitstoot van de industrie kan opgevangen worden en met waterstof opnieuw omgezet worden in duurzame moleculen of brandstoffen. Waterstof kan ook dienen voor het verduurzamen van het zwaar wegtransport, de zeevaart en de luchtvaart.

>> Lees hier het opiniestuk: 'Laten we samen van het lichtste en kleinste element in het universum, een reuzensprong voor Vlaanderen maken'

VARIO bracht dit jaar reeds de Vlaamse troeven in kaart voor het uitbouwen van een sterke waterstofeconomie (zie hieronder). Met de opmaak van een waterstofvisie geeft de Vlaamse Regering gehoor aan één van de aanbevelingen van VARIO.

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Lut Bollen

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
02 553 59 96

Meer nieuws

 • Schriftelijke vragen deze week | week 3

  Schriftelijke vragen deze week | week 3

  22 januari 2021

  O.a. overzicht steunaanvragen cultuur- en evenementensector, tiende oproep brownfieldconvenanten en COVID-19: wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 januari 2021)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 januari 2021)

  22 januari 2021

  COVID-19: wijziging Winwinleningbesluit wat vriendenaandeel betreft

 • EU-nieuws deze week | 18 - 22 januari 2021

  22 januari 2021

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (21 januari 2021)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (21 januari 2021)

  22 januari 2021

  O.a. vragen om uitleg over de betrokkenheid van PMV bij de overname van modeketen e5, verdeling van de middelen uit het Europese herstelpakket en uitbouw van de digitale infrastructuur in Vlaanderen.

 • 1000 bedrijven krijgen ondersteuning via financieringsinstrumenten

  18 januari 2021

  In 2020 deden een 1000-tal bedrijven een beroep op een van de financieringsinstrumenten die Vlaams minister van Economie Hilde Crevits in het kader van de coronacrisis heeft uitgewerkt met PMV. In totaal gaat het om 570 miljoen euro die werd goedgekeurd en 330 miljoen euro die al effectief werd opgenomen. Dat heeft minister Crevits laten weten naar aanleiding van een bankenoverleg op maandag 18 januari 2021.