21 miljoen euro voor industriële innovatie voor duurzame Einsteintelescoop

Gepubliceerd op 22 januari 2024

Minister Brouns kondigde vandaag aan tijdens een bezoek aan de ETpathfinder in Maastricht dat Vlaanderen 21 miljoen euro ter beschikking stelt voor projecten van de Vlaamse speerpuntclusters om nieuwe technieken te ontwikkelen die van de Einsteintelescoop een duurzaam verhaal moeten maken. 

Elke geïnvesteerde euro die geïnvesteerd wordt in de Einsteintelescoop levert een meerwaarde van 3 tot 4 euro op voor de betrokken ondernemingen en de bredere regio. De geschatte kost van de Einsteintelescoop bedraagt 350 tot 500 miljoen euro voor Vlaanderen.

Minister Jo Brouns

Het bezoek van beide ministers kadert in de samenwerking die Vlaanderen en Nederland, samen met partners in Duitsland, zijn aangegaan met het oog op een gezamenlijke kandidatuur voor het huisvesten van de Einsteintelescoop.

De Einsteintelescoop (ET) moet in 2035 de eerste zwaartekrachtgolfdetector van de derde generatie worden.

Om deze zwaartekrachtgolven te kunnen detecteren worden met behulp van lasers en spiegels extreem kleine afstandsverschillen gemeten. Daartoe moeten alle vormen van ruis vermeden of gefilterd worden.

Om dit te verzekeren wordt de Einsteintelescoop 250 meter onder de grond gebouwd, en worden de spiegels via hoogtechnologische ophangsystemen verder geïsoleerd van aardse trillingen. Verder moet gewerkt worden met bijzonder vlakke spiegels die heel sterk afgekoeld worden, en worden de laserstralen door vacuümbuizen gestuurd.

Deze nieuwe technologieën worden nu getest om ze op het juiste precisieniveau te brengen die de Einsteintelescoop vereist. Dit zal gebeuren bij de ETpathfinder die een samenwerking is tussen Vlaamse en Nederlandse kennisinstellingen.

Minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Jo Brouns roept de Vlaamse Speerpuntclusters, dat zijn samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen, op om innovaties te ontwikkelen en in de praktijk te brengen, of om O&O-projecten op te zetten om technologieën die nodig zijn voor de Einsteintelescoop, te ontwikkelen.

Via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) stel ik 21 miljoen euro ter beschikking waarmee bedrijven en onderzoeksinstellingen de hoogtechnologische technieken die nodig zijn voor de Einsteintelescoop kunnen ontwikkelen. Zo is het noodzakelijk om bijvoorbeeld de koeling van de Einsteintelescoop op een duurzame manier te voorzien. Zo kan de Einsteintelescoop op het drielandenpunt een duurzaam en circulair pionierproject worden wat onze kandidatuur alleen maar versterkt.

Minister Jo Brouns

Dit kan je ook interesseren

22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
05 oktober 2023

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (5 oktober 2023)

Vraag om uitleg over o.a. de voortgang van het project Einsteintelescoop, de economische werkloosheid in de chemiesector, de subsidies aan Peace of Meat in het kader van kweekvlees en de lessen uit het Vlaamse subsidieregister.
26 september 2023

Nieuwe stap naar kandidatuur Einstein Telescope EMR

Ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden uit België, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben vandaag een volgende stap gezet om de Einstein Telescope naar het grensgebied van de drie landen te halen. Tijdens de interministeriële conferentie in Brussel is daarvoor de intentieverklaring ondertekend over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur (het ‘bidbook’) van de drie landen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.