Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

Gepubliceerd op 22 maart 2024

>> Bekijk hier alle beslissingen en documenten van de Vlaamse Regering van 22 maart 2024

Economie 

Afbakening vier nieuwe steunzones

Bedrijven die investeren in een afgebakende steunzone kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen, gedurende een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd en die gedurende ten minste drie jaar (kmo's) of vijf jaar (grote ondernemingen) behouden blijft. Grote ondernemingen komen in principe niet in aanmerking voor deze steunmaatregel maar in bepaalde gemeenten die door Europa zijn opgenomen op de 'Regionale Steunkaart' laat Europa een uitzondering toe.

De 3 zones die momenteel in Vlaanderen zijn afgebakend, bevatten alle bedrijventerreinen, brownfieldconvenanten en businesscenters binnen een straal van 40 km rondom Ford Genk (tot 31 oktober 2024), rondom de getroffen vestigingen van Philips en Heinz in Turnhout (tot 31 oktober 2024) en rondom Zaventem-Vilvoorde (tot 31 mei 2028). Gedurende de looptijd van de huidige steunzones is het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) de collectieve ontslagen blijven opvolgen.

De Vlaamse Regering beslist daarom 4 nieuwe steunzones af te bakenen: Limburg, zone rond Lanaken; Kempen, zone rond Turnhout-Beerse; As Antwerpen-Brussel, zone in Machelen-Vilvoorde; en West-Vlaanderen, zone rond Wielsbeke.

 

Wetenschap 

Actieplan in het kader van het project Einsteintelescoop: subsidie versterking internationale activiteiten Vlaams projectteam

De Einsteintelescoop (ET) moet in 2035 wereldwijd de eerste zwaartekrachtgolfdetector van de derde generatie worden. Deze grootschalige Europese onderzoeksinfrastructuur zal gedurende een halve eeuw baanbrekend fundamenteel wetenschappelijk onderzoek verrichten. In 2021 besliste de Vlaamse Regering om een projectmanager ET aan te stellen om de opportuniteiten, risico's, kosten en baten van een mogelijke Vlaamse deelname aan het project in kaart te brengen, en een Vlaams en internationaal netwerk rond het project uit te bouwen ter voorbereiding van een bidbook voor de kandidatuur in Euregio Maas-Rijn (EMR). In 2022 volgden middelen voor de uitbouw van een projectteam en de oprichting van een Vlaamse overlegstructuur om kennisinstellingen, beleidsinstanties en ondernemingen samen te brengen. 

In dit kader kent de Vlaamse Regering nu een subsidie van 5,46 miljoen euro toe aan het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen in het begrotingsjaar 2024, voor de financiering van het ET-EMR Project Office en de ET Organisation, en de verlenging van de financiering voor de projectmanager Einsteintelescoop en het projectteam. De Vlaamse minister, bevoegd voor Wetenschap en Innovatie, zal een financieringsvoorstel formuleren voor de constructie van de Einsteintelescoop, in samenspraak met het Departement EWI, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen.

Hogeschool Gent (HoGent): subsidie deelname alliantie van Europese universiteiten, respectievelijk U!REKA SHIFT

De Vlaamse Regering kent een subsidie van zo'n 551.000 euro toe aan de Vlaamse Hogeschool Gent (HoGent) voor hun deelname aan een alliantie van Europese Universiteiten, respectievelijk U!REKA SHIFT. Hiermee draagt de Vlaamse overheid bij in de kosten van HoGent voor hun lidmaatschap en hun strategische capaciteit voor het uitbouwen van het onderzoeks-, innovatie-, valorisatie- en ondernemerschapsluik in deze twee allianties. Deze projectsubsidie ondersteunt de hogeschool HoGent om als volwaardige onderzoekspartner in hun Europees universiteitennetwerk te functioneren, waardoor ze mee de onderzoeks- en valorisatieagenda bepalen en zo actieve deelname realiseren in de hefboomonderzoeksprojecten.

Hogeschool West-Vlaanderen (Howest): subsidie deelname aan een alliantie van Europese universiteiten, respectievelijk RUN-EU 2.0

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe aan de Vlaamse Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) van in totaal 590.000 euro voor hun deelname aan een alliantie van Europese universiteiten, respectievelijk RUN-EU 2.0. De Vlaamse overheid draagt hiermee bij in de kosten van Howest voor hun lidmaatschap en hun strategische capaciteit voor het uitbouwen van het onderzoeks-, innovatie-, valorisatie- en ondernemerschapsluik binnen deze twee allianties van Europese universiteiten. Deze projectsubsidie ondersteunt de hogeschool Howest om als volwaardige onderzoekspartner in hun Europees universiteitennetwerk te functioneren, waardoor ze mee de onderzoeks- en valorisatieagenda bepalen en zo actieve deelname realiseren in de hefboomonderzoeksprojecten.

 

Innovatie 

Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie 2024-2028: herverdelingsbesluit en subsidie onderzoeksprogramma

Het Vlaamse Beleidsplan Artificiële Intelligentie (VBAI), bestaande uit een onderzoeksluik, een implementatieluik en een luik flankerend beleid, werd opgestart in maart 2019. In 2023 werd een eerste externe evaluatie afgerond. Op basis van deze evaluatie beslist de Vlaamse Regering om het Vlaamse Beleidsplan Artificiële Intelligentie voort te zetten voor een volgende vijfjarencyclus, met enkele aanpassingen. Ze keurt tegelijk de herverdeling goed van middelen voor het begrotingsjaar 2024 in het kader van de 2de cyclus van het Vlaamse Beleidsplan Artificiële Intelligentie en kent 13,98 miljoen euro subsidie toe aan het AI-onderzoeksprogramma voor 2024. De Vlaamse minister, bevoegd voor het wetenschapsbeleid en het technologisch innovatiebeleid, zal zorgen voor de uitvoering van deze beslissing.

Vlaams Beleidsplan Cybersecurity 2024-2028: herverdelingsbesluit en subsidie onderzoeksprogramma en flankerend beleid

laamse Beleidsplan Cybersecurity, bestaande uit een onderzoeksprogramma, een implementatieluik en flankerend beleid, werd opgestart in maart 2019. In maart 2023 volgde een eerste externe evaluatie, die zorgde voor enkele bijsturingen. Op basis van die evaluatie beslist de Vlaamse Regering het Vlaamse Beleidsplan Cybersecurity voort te zetten voor een volgende cyclus van vijf jaar. Ze keurt tegelijk de herverdeling van middelen goed voor het begrotingsjaar 2024 in het kader van de 2de cyclus van het Vlaamse Beleidsplan Cybersecurity en kent een subsidie toe aan het onderzoeksprogramma Cybersecurity (8,97 miljoen euro voor het vijfde werkjaar) en aan het luik Flankerend Beleid (604.000 euro voor het derde werkjaar). De Vlaamse minister, bevoegd voor het wetenschapsbeleid en het technologisch innovatiebeleid, zal zorgen voor de uitvoering van deze beslissing.

Regeling cofinanciering onderzoek, ontwikkeling en innovatie in kader van Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO)

Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) stimuleert de publieke sector in Vlaanderen om zijn koopkracht en zijn overheidsopdrachten meer strategisch in te zetten voor innovatie. Het PIO is sinds 1 januari 2024 als regulier beleidsinstrument voor innovatie ingebed binnen het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Na adviezen van het beslissingscomité van het Fonds Innoveren en Ondernemen, en daarna van de Raad van State, keurt de Vlaamse Regering nu definitief het besluit goed dat de cofinanciering regelt door VLAIO aan overheidsopdrachten gericht op onderzoeks-, ontwikkelings- en innovatieactiviteiten voor en door de publieke sector in Vlaanderen vanaf 2024.

Pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie

Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) organiseert dit voorjaar een pilootoproep (testcase) met een transitie-instrument om de industriële transitie naar low-carbon-processen in de Vlaamse basisindustrie te faciliteren, die aan de Europese klimaatdoelstellingen kan beantwoorden. De toewijzing van de projecten zal gebeuren via een veilingprocedure en de toewijzing van de middelen zal gebaseerd zijn op het concept van tweezijdige ‘Contracts for difference’.

Voor de pilootoproep wordt een budget van 70 miljoen euro vastgelegd ten laste van het Fonds voor Innoveren en Ondernemen. De Vlaamse Regering machtigt VLAIO om de projectoproep uit te werken en keurt het budget goed. Ze hecht ook haar goedkeuring aan een addendum bij het convenant met VITO, waarin VITO de opdracht krijgt de wetenschappelijke uitwerking en onderbouwing van de beschreven pilootoproep te verzekeren. Ze verleent ook haar goedkeuring aan het voorstel om de personeelsbezetting van VLAIO uit te breiden met twee personeelsleden (1 adjunct van de directeur en 1 ingenieur) om de pilootoproep voor te bereiden en verder op te volgen.

 

Dit kan je ook interesseren

29 februari 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (29 februari 2024)

O.a. vraag om uitleg over de impact van artificiële intelligentie op productiviteit en ongelijkheid, de Europese Net-Zero Industry Act en over onderzoek naar de aanwezigheid van witte waterstof.
08 februari 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (8 februari 2024)

Vraag om uitleg over de hervorming van de kmo-portefeuille, de ontwikkeling van AI-toepassingen via amai! en de initiatieven met betrekking tot de circulaire economie tijdens het Belgische EU-voorzitterschap.
22 januari 2024

21 miljoen euro voor industriële innovatie voor duurzame Einsteintelescoop

Minister Brouns kondigde vandaag aan tijdens een bezoek aan de ETpathfinder in Maastricht dat Vlaanderen 21 miljoen euro ter beschikking stelt voor projecten van de Vlaamse speerpuntclusters om nieuwe technieken te ontwikkelen die van de Einsteintelescoop een duurzaam verhaal moeten maken.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.