4 op de 10 ondernemingen beschikt over procedures om adequaat op een cyberincident te reageren

Gepubliceerd op 12 mei 2023

Driekwart van de Vlaamse ondernemingen meent dat hun onderneming goed beschermd is tegen cyberaanvallen.

Dat staat in schril contrast met de hoeveelheid ondernemingen die over voldoende procedures beschikt om adequaat op een cyberincident te reageren, zo blijkt uit de resultaten van onze tweede Cybersecurity-barometer, een bevraging over de maturiteit inzake cybersecurity bij Vlaamse ondernemingen. 

Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns: ‘Er is nog veel werk aan de winkel. Ik roep onze ondernemingen op om volop gebruik te maken van het aanbod dat we via VLAIO aanbieden. Vlaanderen is een absolute topregio inzake innovatie. Data is onze belangrijkste grondstof, die moeten we adequaat beschermen.’

Enkele cijfers

Vlaamse bedrijven die technische maatregelen namen, bleken vooral beheersprocedures te implementeren om zich effectief te beschermen tegen cyberaanvallen – denk daarbij aan toegangsbeheer of identificatiemanagement. Net geen drie kwart van alle ondernemingen zet hierop in.

Ook hebben zo’n 60% van de ondernemingen procedures om te herstellen van cyberaanvallen, zoals herstel via back-ups, herinstallatie van systemen en het wijzigen van wachtwoorden.

Ondernemingen zetten echter veel minder in op:

  • procedures om cyberaanvallen te detecteren (bijvoorbeeld continue monitoring van veiligheidsrisico’s) (49,7% van de bevraagden),
  • gevoelige databronnen of kritieke bedrijfsprocessen die mogelijk doelwit zijn bij een mogelijke cyberaanval te identificeren (40,7%),
  • en tot slot er adequaat op te reageren (bijvoorbeeld aan de hand van incidentanalyse of crisiscommunicatie) (37,0%).

Slechts 1 op 5 bedrijven geeft aan dat het beschikt over een uitgewerkt cybersecurity-plan.

Vlaamse ondernemingen beperken zich nog steeds vaak tot relatieve basistoepassingen inzake technische maatregelen

Zelfs vrij elementaire toepassingen, zoals

  • regelmatige software-updates,
  • een systematisch beleid rond back-ups,
  • toegangsbeheer van het ondernemingsnetwerk en
  • sterke paswoordauthenticatie

worden nog niet door alle bedrijven toegepast.

Meer geavanceerde technische maatregelen zoals ICT-veiligheidstesten, of encryptietechnieken voor data, documenten of e-mails worden maar door een minderheid van de bedrijven gebruikt.

Slechts een derde van alle Vlaamse ondernemingen voorziet opleidingen of activiteiten rond cyberveiligheid voor medewerkers.

Dit aantal blijft laag, terwijl 57% van de ondernemingen wel zelf aangeeft dat een gebrek aan bewustzijn bij de werknemers een belangrijk obstakel bij de invoer en het gebruik van cybersecurity-maatregelen vormt.

Steun aan bedrijven

De resultaten van deze meting tonen aan dat er nog steeds een grote nood is aan een actief beleid dat ondernemingen verder stimuleert en ondersteunt om hun cyberveiligheid te verbeteren. 

Samen met actoren uit het VLAIO-netwerk wordt daarom een mix aan activiteiten voorzien om ondernemingen te sensibiliseren en te informeren over de noodzaak en de mogelijkheden om een volwaardig cybersecurity-beleid uit te stippelen.

Met Cybsersecurity-verbetertrajecten wordt daarbovenop ook directe financiële steun gegeven aan kmo’s die extern advies en begeleiding willen inkopen om hun beleid te versterken.

Cybersecurity voor ondernemingen: ontdek hier de oplossingen en financiële steun

Paris Van Paesschen
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Dit kan je ook interesseren

30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
25 mei 2023

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (25 mei 2023)

O.a. vraag om uitleg over de cybersecuritybarometer, het jobverlies in de transportsector en werknemers die werken via digitale platformen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.