Artificiële intelligentie en de uitdagingen voor het beleid

Gepubliceerd op 03 november 2023

Op 31 oktober 2023 organiseerde UNU-CRIS, in samenwerking met ons Departement EWI, te Brussel een ‘high-level lecture and academic panel’ met actieve deelname van de rector van de ‘United Nations University’, en tevens AI-expert professor, Tshilidzi Marwala

'Technology Governance'

In de inleiding bij het event refereerde secretaris-generaal van het Departement EWI, Johan Hanssens, naar de in maart van dit jaar door de OESO gepubliceerde  ‘Science, Technology and Innovation Outlook 2023’. Deze STI outlook draagt de sprekende ondertitel ‘enabling transitions in times of disruption’.

In het document wordt een pleidooi gehouden voor ‘technology governance’ met een focus op de vraag: ‘how to embed shared values of democracy, human rights, sustainability, openness, responsibility and security in technology?

We verwijzen naar de publicatie voor elementen van antwoord op de vraag

Secretaris-generaal tijdens de inleiding van het event 'The Governance Challenges of Artificial Intelligence'
(c) UNU CRIS

Ethische kaders

Tshilidzi Marwala, rector van de ‘United Nations University’, en tevens AI-expert professor, tijdens zijn lezing.
(c) UNU CRIS

Professor Marwala deelde zijn inzichten over de nood aan ethische kaders met betrekking tot de ontwikkelingen in artificiële intelligentie.

Bekijk hier het verslag van het event 

Voorafgaand aan de lezing werd hij in Hotel Errera ontvangen door de leidende ambtenaren en collega’s van het Departement Buitenlandse Zaken en Kanselarij en van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie.

Professor Marwala in Hotel Errera aan tafel met de leidende ambtenaren en collega’s van het Departement Buitenlandse Zaken en Kanselarij en van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie.
Johan Hanssens
Secretaris-generaal
Staf

Dit kan je ook interesseren

30 april 2024

AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De AI-barometer van 2023 leert ons dat de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven vooral door toedoen van general language modellen zoals ChatGPT toegenomen is. Zo gebruikt ongeveer een derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier minstens één AI-technologie.
22 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (22 april 2024)

O.a. afbakening vier nieuwe steunzones, actieplan Einsteintelescoop, Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie en Cybersecurity 2024-2028 en pilootoproep faciliteren industriële transitie naar low-carbon-processen in Vlaamse basisindustrie.
29 februari 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (29 februari 2024)

O.a. vraag om uitleg over de impact van artificiële intelligentie op productiviteit en ongelijkheid, de Europese Net-Zero Industry Act en over onderzoek naar de aanwezigheid van witte waterstof.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.