Europese ministers van Interne Markt & Industrie komen samen in Thor Park Genk

Gepubliceerd op 12 februari 2024
© Belgian Presidency of the Council of the European Union / Julien Nizet

Europese industrie centraal

Op 8 en 9 februari 2024 verwelkomden de Vlaamse minister van industrie en de federale minister van economie hun Europese tegenhangers in Genk voor de informele Raad voor Concurrentievermogen onder het Belgische voorzitterschap van de EU. Tijdens dit tweedaagse evenement reflecteerden de Europese ministers gezamenlijk op de toekomst van de interne markt en de Europese industrie.

Meer dan ooit staat de Europese industrie centraal in beleidsdiscussies. Te midden van recente crisissen, de geopolitieke verschuivingen en een dreigende wereldwijde trend richting protectionisme moet Europa heroverwegen hoe het zijn industrie en interne markt sterker kan maken, om de veerkracht en het concurrentievermogen van Europa te versterken.

Dit alles moet gebeuren binnen een duurzaam kader, gezien de groene transitie en de digitale transitie.

Het uitstippelen van een toekomstbestendige strategie voor de Europese industrie is een uitdaging. Daarom kwamen de ministers samen om verschillende aspecten te bespreken die van belang zijn bij het ontwikkelen van een strategie die de Europese industrie en interne markt veerkrachtiger en slagvaardiger moet maken.

Strategisch momentum

Het Belgische voorzitterschap is het laatste voorzitterschap voordat een nieuwe Europese Commissie aantreedt. Het komt op een cruciaal moment voor de Europese industrie en voor de toekomst van de eengemaakte markt.

Het is dan ook de bedoeling van België om aan het einde van de huidige legislatuur de interventies en reflecties van deze informele Raad op te nemen als aanbevelingen aan de volgende Europese Commissie.

België wil dit strategische momentum aangrijpen voor een toekomstig industriebeleid en een strategie voor de eengemaakte markt.

Secretaris-generaal Johan Hanssens van het Departement EWI tijdens de plenaire vergadering

Lovende woorden van Europees Commissaris Thierry Breton

Tijdens de persconferentie feliciteerde Europees Commissaris Thierry Breton ons Departement EWI met de organisatie én de inhoud van de Informele Raad Competitiviteit.

“Une des meilleures réunions, particulièrement bonne et intéressante, dans un état d’esprit extrêment constructif.”

De EWI-collega's verantwoordelijk voor dit succes ziet u op de foto hiernaast. Samen met zo veel andere collega's die de fotoshoot niet haalden :-)

Manon Vandewalle
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren
Wout Keymolen
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

11 december 2023

Vlaamse prioriteiten tijdens het EU-voorzitterschap

Conform de Belgische staatsstructuur zal Vlaanderen - net als de overige gemeenschappen en gewesten - nadrukkelijk een eigen rol opnemen tijdens het EU-voorzitterschap.
20 november 2023

High Level Group Concurrentievermogen en Groei

Op donderdag 16 november 2023 vergaderde in Brussel de High Level Group Concurrentievermogen en Groei van de Europese Unie voor de tweede en laatste keer onder het Spaanse voorzitterschap van de EU. Op de agenda stond o.a. de toekomst van de interne markt en de groene en digitale transitie voor kmo's.
30 oktober 2023

Europees voorzitterschap: overzicht evenementen en nieuws

Van 1 januari tot 30 juni is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Ook Vlaanderen zal daarin een belangrijke rol spelen. Op onze pagina 'Europees Voorzitterschap' bieden we alvast een overzicht van alle voorzitterschapsevents waar ons Departement EWI bij betrokken is en brengen we het belangrijkste Europese EWI-nieuws samen.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.