Lancering Welvaartsfonds

Gepubliceerd op 14 december 2020
Door ondernemingen te financieren die streven naar meer klimaatneutraliteit, energie- en resource-efficiëntie en circulaire projecten implementeren, wil het Welvaartsfonds bijdragen tot een duurzame economie en maatschappij.

Herstelplan

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) lanceren samen met een consortium van sterke financiële partners het Welvaartsfonds. Die samenwerking is het antwoord op de nood aan kapitaal voor onze Vlaamse bedrijven  op (middel)lange termijn.

Het Welvaartsfonds is één van 4 luiken van het Vlaams herstelplan voor onze economie.

Het is bedoeld zowel voor bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden komen als bedrijven die hierin een opportuniteit zien en versneld willen groeien.

Minister Crevits: “Veel ondernemers snakken naar langetermijnfinanciering om ook de komende maanden doordacht en duurzaam te kunnen herstellen en groeien. Samen met veel financiële partners lanceren we nu het Welvaartsfonds. Dat fonds moet een vliegwiel worden om privaat kapitaal te activeren in de relance van onze economie.” 

500 miljoen euro

Begin juni nam Vlaams minister van Economie Hilde Crevits het initiatief voor de lancering van een Welvaartsfonds van 500 miljoen euro. Dat fonds moet investeren in kapitaalsverhogingen en achtergestelde leningen van toekomstgerichte en gezonde Vlaamse ondernemingen. Het Welvaartsfonds maakt deel uit van het vierluik voor het herstel van de economie, waar ook een verhoogde waarborgcapaciteit, de coronaleningen, de uitbreiding van de Winwinlening en het Vriendenaandeel deel van uitmaken.

Met het Welvaartsfonds willen alle partners vooral een antwoord bieden op de financiële uitdagingen waar bedrijven nu mee geconfronteerd worden. De Vlaamse overheid voorziet voor het Welvaartsfonds een startkapitaal van 240 miljoen, terwijl 260 miljoen euro zal worden geïnvesteerd door private partners.

Het Welvaartsfonds wordt opgezet als een marktconform initiatief dat niet alleen bedrijven financieel zal versterken, maar ook een correcte risico-return verhouding voor de investeerders nastreeft.

Gefaseerde lancering

Het project wordt gestructureerd als een meertrapsraket, die gefaseerd wordt gelanceerd. In een eerste fase verzamelt het Welvaartsfonds een consortium van sterke partners die zich engageren om samen te werken om de solvabiliteit te versterken van Vlaamse bedrijven die geïmpacteerd zijn door de coronacrisis. Aan de hand van een samenwerkingscharter scharen de partners zich zo achter het gezamenlijke doel om de welvaart voor Vlaanderen op lange termijn te verzekeren.

‍In een tweede en derde fase – vanaf het tweede kwartaal van 2021 – wordt het fonds juridisch opgericht en verder opgeschaald. Vanaf dan zal het voor de institutionele investeerders (fase 2) en de particuliere spaarder (fase 3) ook mogelijk zijn om mee te investeren in Vlaamse bedrijven.

Duurzaamheid en innovatie staan voorop

Het Welvaartsfonds ondersteunt veelbelovende innoverende ondernemingen die kampen met een financieringsnood en geeft hen net die extra middelen die nodig zijn om een versnelling hoger te schakelen.

Het Welvaartsfonds focust op drie types financieringen die de balans van bedrijven kunnen verstevigen en hun solvabiliteitspositie kunnen verbeteren: kapitaal, quasi-kapitaal en achtergestelde leningen. De ticketgrootte kan schommelen van 1,25 tot 50 miljoen euro.

Bedrijven in alle sectoren en in alle levensfases komen in aanmerking voor financiering van het Welvaartsfonds. Niettemin zal het Welvaartsfonds bij voorkeur inzetten op bedrijven die bij hun (innovatie)beleid mee de omslag voeren naar een duurzame en ethische bedrijfsvoering. Door ondernemingen te financieren die streven naar meer klimaatneutraliteit, energie- en resource-efficiëntie en circulaire projecten implementeren, wil het Welvaartsfonds bijdragen tot een duurzame economie en maatschappij.

 Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Deze crisis raakt onze economie in het hart. Veel ondernemers hebben nood aan kapitaalversterking om zich verder te ontwikkelen. Op korte termijn helpen we met een aantal sterke maatregelen de eerste klap opvangen. Maar bedrijven hebben ook op middellange en langetermijn ondersteuning nodig. Het Welvaartsfonds moet hierbij een vliegwiel vormen om privaat kapitaal te mobiliseren om te investeren in onze economie.”

 >> Website: www.welvaartsfonds.eu

Dit kan je ook interesseren

30 augustus 2021

Welvaartsfonds uit de startblokken

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits, AG Insurance, Baloise Belgium, Belfius Insurance, BNP Paribas Fortis, Ethias, KBC en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen kondigen vandaag de eerste closing aan van het Welvaartsfonds.
15 maart 2024

Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (15 maart 2024)

O.a. wijziging reglementair kader Odysseusprogramma.
15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.