Net-Zero Industry Act: Europese Commissie presenteert ambitieus plan voor groene technologieën

Gepubliceerd op 16 maart 2023
Frans Timmermans en Thierry Breton tijdens gezamelijke persconferentie over de Net-zero Industry Act
(c) European Union 2023
Frans Timmermans en Thierry Breton tijdens persconferentie over de Net-Zero Industry Act

Vandaag stelden Eurocommissarissen Timmermans en Breton gezamenlijk het Net-Zero Industry Act (NZIA) voor. Dit voorstel is onderdeel van het Green Deal Industrial Plan, en heeft als doel de productiecapaciteit van groene technologieën op te schalen.

Het NZIA werd in tandem met de Critical Raw Materials Act (CRMA) gepresenteerd, en is er dan ook nauw mee verbonden. 

Kort gezegd wil de Commissie dat de energie- en industriesectoren veerkrachtiger en duurzamer worden. Daarvoor moeten er echter meer investeringen in groene projecten komen.

Dé hoofddoelstelling is er voor zorgen dat minstens 40% van de vraag naar strategische groene technologieën vervuld kan worden door Europese productie, en dit tegen 2030. Dit moet het mogelijk maken om het Europese continent naar net-zero uitstoot te krijgen, tegen 2050.

De Commissie wil dit bereiken via 7 pillaren:

  • Verbetering van de investeringszekerheid, de beleidsfocus en coördinatie door het stellen van duidelijke doelstellingen en monitoringmechanismen.
  • Vermindering van administratieve lasten voor net-zero productieprojecten, onder meer door het stroomlijnen van administratieve vereisten, het versnellen van vergunningen, etc.
  • Markttoegang faciliteren door de vraag naar net-zero technologieën te stimuleren, via openbare aanbestedingen.
  • Faciliteren en ontwikkelen van CO2-opslagprojecten.
  • Ondersteunen van innovatie, onder meer via regulatory sandboxes.
  • Verbetering van vaardigheden voor kwaliteitsbanen in net-zero technologieën.
  • Coördinatie van net-zero industriële partnerschappen.

De Commissie heeft een lijst van acht strategische net-zero technologieën opgesteld die extra steun zullen krijgen. Het gaat hier over:

  1. Zonne-energie
  2. On- en offshore hernieuwbare technologieën
  3. Batterij/opslag technologieën
  4. Warmtepompen en geothermische energie
  5. Elektrolyse en brandstofcellen
  6. Duurzame biogas en biomethaan
  7. Grid technologieën

Nucleaire energie wordt niet beschouwd als een strategische net-zero technologie, maar wordt wel gezien als een gewone net-zero technologie, in het voorstel worden specifiek ook nog eens de kleine modulaire reactoren aangehaald als een toekomstige bron van groene energie.  

Het volledige persbericht, en bijhorende documenten, kan u hier terugvinden. De persconferentie kan u hieronder herbekijken.

O&O speelt een sleutelrol in het bereiken van Net Zero. Reden waarom ook DG Research and Innovation de nieuwe initiatieven verwelkomt.

Lees hier de reactie van DG Research and Innovation en twee ‘factsheets’ over hoe Horizon Europe nu al bijdraagt tot de doelstellingen van de Net-Zero Industry Act en de Critical Raw Materials Act

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Barbara Cattoor
Beleidsmedewerker
Afdeling Ondernemen en Innoveren

Dit kan je ook interesseren

29 februari 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (29 februari 2024)

O.a. vraag om uitleg over de impact van artificiële intelligentie op productiviteit en ongelijkheid, de Europese Net-Zero Industry Act en over onderzoek naar de aanwezigheid van witte waterstof.
16 februari 2024

Akkoord bereikt over Net-Zero Industry Act

De Raad en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over de Net-Zero Industry Act. Dit akkoord, dat onderhandeld werd door het Belgische Voorzitterschap, heeft als doel de Europese Unie klaar te stomen voor de groene en digitale transities. Dit door de Europese productiecapaciteit van groene nettonultechnologieën op te schalen en uit te breiden.
21 januari 2024

Informele Raad Industrie en Interne Markt in Genk: belangrijk momentum voor Europese industrie

Op 8 en 9 februari wordt in Genk de informele bijeenkomst van de ministers voor Concurrentievermogen georganiseerd. Tijdens dit tweedaagse evenement reflecteren de ministers en hun delegaties over de toekomst van de interne markt en de Europese industrie.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.