Critical Raw Materials Act: Europese Unie zet in op duurzame en gediversifieerde aanvoer van grondstoffen

Gepubliceerd op 16 maart 2023

Eurocommissarissen Dombrovskis en Breton stelden vandaag de Critical Raw Materials Act (CRMA) voor, in tandem met de voorstelling van de Net-Zero Industry Act (NZIA).

De CRMA is het lang verwachte resultaat van een aankondiging in Von der Leyens state of the Union, enkele maanden geleden.

Lang verwacht, omdat de vraag naar grondstoffen de komende jaren en decennia drastisch zal toenemen. Dit mede door hun kritische belang in de productie van net-zero technologieën zoals performante batterijen. Er zijn echter weinig tot geen reserves van deze Critical Raw Materials (CRM), zoals lithium en kobalt, te vinden op het Europese vasteland.

Vandaag de dag is de EU enorm afhankelijk van de import van deze metalen. Vaak is deze import weinig gediversifieerd; zo komt 98% van onze zeldzame aardmetalen uit China. In deze tijden van geopolitieke onzekerheid is dit absoluut onwenselijk.

Daarom presenteert de Commissie dit wetgevend voorstel, met een hele reeks aan maatregelen om een betrouwbare, gediversifieerde, betaalbare en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen te verzekeren.

Tezamen met dit voorstel lanceert de Commissie ook een niet-wetgevende communicatie in verband met nieuwe internationale partnerschappen op vlak van kritische grondstoffen en aardmetalen. De zogezegde Critical Raw Materials Club.

(Lees onder de video over CRMA verder over de verschillende doelstellingen die tegen 2030 behaald moeten worden.)

Voorwaarden voor groene en industriële transitie

De CRMA heeft verschillende doelstellingen, die tegen 2030 behaald moeten worden:

  • EU extractiecapaciteit (mijnbouw) moet in minstens 10% van de jaarlijkse consumptie van Strategic Raw Materials (SRM) voorzien.
  • EU verwerkingscapaciteit (raffinage) moet stijgen tot minstens 40% van de jaarlijkse consumptie van SRM.
  • EU recyclagecapaciteit moet minstens 15% van de jaarlijkse consumptie van SRM bedragen.
  • Import van grondstoffen moet diverser: een derde land mag maar in maximum 65% van de totale import van een bepaald SRM voorzien.
  • Betere monitoring van de bevoorradingsketens.
  • Coördinatie tussen lidstaten betreffende de voorraden en stocks van strategische grondstoffen.
  • Verzekeren van het vrij verkeer van CRM en producten die CRM bevatten.

Zonder een veilige en duurzame toevoer van kritieke grondstoffen is er geen groene en industriële transitie mogelijk, aldus de COM. En met dit pakket poogt ze op een van de dringendste en belangrijkste vraagstukken van deze transities een antwoord te bieden.

Het volledige persbericht, en bijhorende documenten, kan u hier terugvinden. De persconferentie kan u hieronder herbekijken.

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Lieven Top
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

29 februari 2024

Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (29 februari 2024)

O.a. vraag om uitleg over de impact van artificiële intelligentie op productiviteit en ongelijkheid, de Europese Net-Zero Industry Act en over onderzoek naar de aanwezigheid van witte waterstof.
16 februari 2024

Akkoord bereikt over Net-Zero Industry Act

De Raad en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over de Net-Zero Industry Act. Dit akkoord, dat onderhandeld werd door het Belgische Voorzitterschap, heeft als doel de Europese Unie klaar te stomen voor de groene en digitale transities. Dit door de Europese productiecapaciteit van groene nettonultechnologieën op te schalen en uit te breiden.
21 januari 2024

Informele Raad Industrie en Interne Markt in Genk: belangrijk momentum voor Europese industrie

Op 8 en 9 februari wordt in Genk de informele bijeenkomst van de ministers voor Concurrentievermogen georganiseerd. Tijdens dit tweedaagse evenement reflecteren de ministers en hun delegaties over de toekomst van de interne markt en de Europese industrie.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.