Nieuw platform moet bedrijven voorsprong geven in handel met het Verenigd Koninkrijk

Gepubliceerd op 06 juni 2023

Gateway²Britain, een innovatief platform moet Vlaamse, en bij uitbreiding Belgische bedrijven, een voorsprong geven in de handel met het Verenigd Koninkrijk na de Brexit-krimp. Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns (CD&V) en federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen.

Het Verenigd Koninkrijk is steeds een enorm belangrijke handelspartner geweest voor onze Vlaamse bedrijven. In de jaren voorafgaand aan de Brexit was het Verenigd Koninkrijk de vierde handelspartner van Vlaanderen. En zelfs ongeveer 60% van de exportactiviteiten van de Vlaamse transport- en logistieksector was gericht op het VK.

Sinds de Brexit is het Verenigd Koninkrijk een “derde land” en moeten bedrijven verschillende administratieve stappen doorlopen aan de grens.

Hoewel de impact anders is voor elk bedrijf, heeft onderzoek aangetoond dat ondernemingen geconfronteerd worden met:

  • Een ingewikkeld, gefragmenteerd en ontransparant logistiek en administratief grensoverschrijdend proces met vele, vaak ongekende betrokken stakeholders.
  • Een veelheid aan private en publieke ICT-systemen in beide landen die gebruik maken van gelijkaardige data sets maar interoperabiliteit missen.

Die handel moet nu opnieuw worden vergemakkelijkt, is de redenering. De eerste versie van het digitale platform Gateway²Britain die dit moet realiseren, zou tegen het einde van dit jaar operationeel moeten zijn.

Port of Antwerp-Bruges en het VIL (het Vlaams Instituut voor de Logistiek) gaan nu het datadelingsplatform en fysieke servicepunten bouwen.

Gateway²Britain krijgt financiële steun van de Europese Unie. Ook de Belgische douane speelt een rol bij de uitbouw van het platform, net zoals VLAIO.

Dit kan je ook interesseren

13 juni 2022

Brexit-steunmaatregelen: formeel kader goedgekeurd voor steun aan getroffen bedrijven

De Vlaamse Regering heeft een kader klaar voor de ondersteuning van bedrijven die getroffen zijn door de Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.
30 april 2024

CS-barometer: maturiteit in cybersecurity bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De CS-barometer van 2023 leert ons dat de Vlaamse ondernemingen meer aandacht schenken aan cyberveiligheid maar dat vaak nog niet allesomvattend is. Zo heeft slecht een derde (33,7%) van de bedrijven die minstens één technische CS-maatregel namen, alle vijf procedures van het NIST-kader in zekere mate geïmplementeerd.
30 april 2024

AI-Barometer: adoptie en gebruik van Artificiële Intelligentie bij Vlaamse bedrijven - situatie 2023

De AI-barometer van 2023 leert ons dat de adoptie van AI-technologie bij Vlaamse bedrijven vooral door toedoen van general language modellen zoals ChatGPT toegenomen is. Zo gebruikt ongeveer een derde (32,1%) van de bedrijven gebruikt anno 2023 op een bewuste manier minstens één AI-technologie.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.