Vlaamse Regering keurt vernieuwd energie- en klimaatplan goed

Gepubliceerd op 12 mei 2023

De Vlaamse Regering heeft een akkoord bereikt over de actualisatie van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP). Om de vooropgestelde doelstelling van -40 procent broeikasgasemissies in 2030 te halen, neemt de regering extra maatregelen.

Het geactualiseerde VEKP bevat tal van concrete maatregelen binnen verschillende sectoren om de doelstellingen en streefcijfers op vlak van reductie van broeikasgassen in de verschillende sectoren, verhoging van de energie-efficiëntie en het aandeel hernieuwbare energie te realiseren.

Daarnaast omvat het plan maatregelen omtrent de dimensies energiezekerheid en interne energiemarkt, energiearmoede, onderzoek, innovatie en concurrentievermogen.

Het plan bevat volgende concrete maatregelen:

  • De afschaffing van de premie voor aardgasketels. Het vrijgekomen budget wordt gebruikt voor renovatiebeleid.
  • Er komen meer premies voor warmtepompen t.e.m. 2025
  • De kilometerheffing voor vrachtwagens wordt uitgebreid: deze zal ook gelden in havengebieden en op sluiproutes
  • Er komen steunmechanisme voor elektrificatie wagenpark, zowel particulieren als deelauto’s zullen hiervan profiteren.
  • Centrale verwarmingsinstallaties krijgen vanaf 2025 een minimaal installatierendement opgelegd bij energetische renovaties
  • Er komt een minimale EPC-norm die geleidelijk aan strenger wordt
  • De regelgeving omtrent methaanuitstoot van rundvee wordt aangepast
  • Vlaanderen zal 31.974 GWh bijkomende hernieuwbare energieproductie realiseren door eenvoudigere procedures, verplichte PV-installaties bij grote elektriciteitsafnemers en het verplichten van een aandeel hernieuwbare energie in de nieuwbouw.

De maatregelen die opgenomen zijn in dit plan zullen volgens de geactualiseerde prognoses leiden tot een reductie van 39,1% in 2030 ten opzichte van de herrekende 2005 emissies.

Over het VEKP wordt het advies ingewonnen van de SERV, de Minaraad, de SALV, de MORA en het Opvolgpanel VEKP. Het wordt ook bezorgd aan de Nationale Klimaatcommissie en ENOVER.

De actualisatie van het VEKP was nodig omdat elke lidstaat uiterlijk op 30 juni 2023 over zijn Nationaal Energie- en Klimaatplan verslag moet uitbrengen bij de Europese Commissie. De komende tijd worden de plannen van Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de federale bijdrage gecompileerd tot een Belgisch Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030.

Dit kan je ook interesseren

15 september 2023

State of the European Union: overzicht relevante items voor het EWI-beleidsdomein

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak op 13 september het Europees Parlement toe voor haar laatste State of the European Union van deze legislatuur. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste punten die relevant zijn voor ons eigen EWI-beleidsdomein.
25 april 2023

Europa neemt vijf wetten aan om klimaatdoelstellingen te halen

De Raad heeft maar liefst vijf wetten aangenomen die de EU in staat moet stellen om haar klimaatdoelstellingen te bereiken. Met deze wetten, deel van het Fit for 55 pakket, wil de Unie haar CO2-emissies halveren tegen 2030, met het oog op klimaatneutraliteit in 2050.
23 maart 2023

Europese Raad: focus op concurrentievermogen en klimaatdoelstellingen

Donderdag kwamen de Europese staats- en regeringsleiders samen in Brussel voor de Europese Raad. Op de agenda: het Europese concurrentievermogen, het klimaat, de situatie in Oekraïne en migratie.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.