Europese Raad: focus op concurrentievermogen en klimaatdoelstellingen

Gepubliceerd op 23 maart 2023
Van links naar rechts: António GUTERRES (Secretaris-generaal VN) en Charles MICHEL (President van de European Raad)
(c) European Union
António Guterres, Secretaris-generaal van de Verenigde Naties was uitzonderlijk ook aanwezig op de Europese Raad. Hier in aanwezigheid van Charles Michel, president van de Europese Raad.

Vandaag kwamen de Europese staats- en regeringsleiders samen in Brussel voor de Europese Raad. Op de agenda:

  • het Europese concurrentievermogen,
  • het klimaat,
  • de situatie in Oekraïne en
  • migratie.

Het Europese concurrentievermogen

De COM heeft eerder deze maand stappen ondernomen om voor enkele dringende bezorgdheden bij de Inflation Reduction Act (IRA) oplossingen te vinden. Er werd onder andere gesproken met de Verenigde Staten over elektrische voertuigen, Critical Raw Materials (CRM’s) en clean-tech subsidies. Dit werd dan nader besproken op de Europese Raad.

Voortbouwend op de Commissiecommunicatie: "Het concurrentievermogen van de EU op lange termijn – de situatie na 2030", roept de Europese Raad ertoe op om dringend verder te werken op vlak van:

  • Het algemene regelgevingsklimaat te vereenvoudigen en de administratieve lasten te verminderen. Onder meer door vergunningsprocedures te versnellen, concurrentievermogenstoetsen voor nieuwe wetgevingsvoorstellen uit te voeren, en het gebruik van digitale oplossingen (zoals e-ID en machineleesbare en gestandaardiseerde gegevens) aanzienlijk te vergroten.
  • Investeringen aanzwengelen door o.a. de Kapitaalmarktenunie en de Bankenunie te verdiepen en de resterende belemmeringen voor grensoverschrijdende financiering weg te nemen. De Europese Raad neemt ook nota van het voornemen van de Commissie om vóór de zomer van 2023 een Europees Soevereiniteitsfonds voor te stellen ter ondersteuning van investeringen in strategische sectoren
  • Onderzoek en innovatie stimuleren, met bijzondere aandacht voor sectoren met een groot groeipotentieel.
  • Digitalisering ondersteunen door de privacy en veiligheid te waarborgen. Ook werk maken van het bevorderen van digitale instrumenten en meer steun verlenen aan bedrijven en overheden in de Europese Unie, om zo toonaangevend te blijven op het gebied van artificiële intelligentie, kwantumcomputing, micro-elektronica, 6G, web 4.0 en cyberbeveiliging.
  • Vaardigheden ontwikkelen en deze afstemmen op aantrekkelijke, hoogwaardige banen, de participatie van vrouwen en jongeren vergroten, en beroepsonderwijs en -opleidingen aantrekkelijker maken.
  • Circulariteit bevorderen en de  Europese duurzaamheid verbeteren.

It is important that we boost our spending on research and development. Innovation is the key to success in the Single Market. You know that we have the aim to invest 3% of the GDP in research and development since more than 20 years. We are still not there; we have reached 2.3%. Our main competitors have much higher investment. So I very much welcome the Swedish Presidency's initiative to discuss an increase of this goal and how we can get faster and better in investment in research and development.

President von der Leyen

De strijd tegen de klimaatverandering

De EU ligt op koers om haar Fit for 55 doelstellingen te behalen. Hiermee komt de net-zero doelstelling  van 2050 steeds dichterbij. Het afgelopen jaar hebben we, zelfs met de energiecrises, onze uitstoot met 2,5% kunnen doen dalen. Toch mogen we onze aandacht niet laten verslappen. De globale uitstoot is namelijk met 1% gestegen.

Voor de Commissie en de Raad is het dan ook duidelijk dat we steeds sneller zullen moeten schakelen. We moeten de bestaande afspraken nakomen, en met nieuwe voorstellen afkomen om de net-zero doelstellingen te bereiken.

De situatie in Oekraïne

Volgens von der Leyen was er een intens, maar goed debat over verdere steun aan Oekraïne. De kwestie van de door Rusland ontvoerde kinderen kreeg ook speciale aandacht. Een conferentie, gedragen door Polen, Oekraïne en de Commissie zal pogen om deze kinderen terug naar hun ouders te krijgen. Hierin zullen ze vooral de bestaande VN-initiatieven proberen steunen.

De gezamenlijke munitieleveringen werden ook nader besproken op de Top. De Europese Raad was hierover positief, maar het is duidelijk dat de Europese munitiefabrieken hun productie drastisch zullen moeten opschalen. Hiervoor is juridische en politieke steun nodig, mogelijks zelfs steun uit het Europese budget.

Migratie

Sinds de vorige Europese Raad heeft de EU naast operationele maatregelen ook werk gemaakt van een Pact on Migration and Asylum. De Commissie berichte de Europese Raad ook over haar operationele maatregelen. De Europese Raad zal hier in juni verder over evalueren, maar herhaalt dat migratie een Europese uitdaging is.

Het persbericht en de Raadsconclusies kan u hier en hier lezen.

Karoline Van den Brande
Adviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

12 februari 2024

Europese ministers van Interne Markt & Industrie komen samen in Thor Park Genk

Op 8 en 9 februari 2024 was België het toneel voor een belangrijk tweedaags evenement voor ministers van industrie en interne markt. Het overleg focuste op manier waarop Europa een blijvend gunstig klimaat (beleid) kan scheppen voor de industrie, en hoe de eengemaakte markt kan worden ingezet als kerninstrument om een diepgaande transitie te bewerkstelligen en de sociale cohesie te bevorderen.
21 januari 2024

Informele Raad Industrie en Interne Markt in Genk: belangrijk momentum voor Europese industrie

Op 8 en 9 februari wordt in Genk de informele bijeenkomst van de ministers voor Concurrentievermogen georganiseerd. Tijdens dit tweedaagse evenement reflecteren de ministers en hun delegaties over de toekomst van de interne markt en de Europese industrie.
19 oktober 2023

Commissie presenteert werkprogramma voor komende jaar

De Europese Commissie stelde haar Working Program voor 2024 voor. Dit werkprogramma zal de leidraad zijn waarmee de Commissie de laatste maanden van deze legislatuur tot een goed einde zal brengen. Een overzicht met de punten die belangrijk zijn voor ons beleidsdomein EWI.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.