Vlaanderen kijkt vooruit naar tiende Europese Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie

Gepubliceerd op 27 september 2023

Hoewel Horizon Europa (= het negende Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie) nog maar halverwege is zijn de werkzaamheden voor de opvolger nu al gestart.

In de schoot van de ERAC (European Research Area and Innovation Committee) werd een speciale werkgroep opgericht die een advies moet voorbereiden over het tiende Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie (10KP).

Vandaar dat ook in Vlaanderen, meer bepaald door WG12 van het Vlaams Platform voor Europese Programma’s (VEP) nagedacht werd over de grote lijnen van een toekomstig 10KP. In het verleden gebeurde dit ook al voor het huidige Horizon Europe programma

Deze 'reflection paper' is onderaan deze pagina te downloaden. Hieronder schetsen we alvast de grote krachtlijnen. 

Cover van de publicatie 'Flemish reflection paper on the tenth European Framework Programme for R&I'

Kernboodschap

Als kernboodschap voor 10KP geeft Vlaanderen o.a. mee dat het Strategisch plan samen met het budget stabiel moet blijven. Hiervoor vraagt Vlaanderen 10% van het volgende Europese meerjarig financieel kader voor 10KP. Een dergelijke inspanning is immers nodig om Europa competitief te houden en te ondersteunen in haar streven naar open strategische autonomie.

Desondanks moet wel voldoende flexibiliteit kunnen worden aan de dag gelegd om onverwachte calamiteiten, zoals COVID-19, adequaat het hoofd te bieden.

Daarenboven dienen lidstaten ook zelf voldoende te blijven investeren in O&I (met als doel 1% publieke O&I-intensiteit als onderdeel van de 3%-norm en 1,25% O&I-inspanning, zoals vermeld in het Europese Pact voor O&I).

Het verder streven naar vereenvoudiging voor indieners, waaronder ook nieuwkomers uit heel Europa, moet verdergaan om de drempel om deel te nemen te verlagen.

Herwaardering Sociale en Humane wetenschappen

Het 10de KP dient een grotere impact te verwezenlijken, wat mogelijk is door de rol van Sociale en Humane Wetenschappen te herwaarderen, enerzijds als discipline(s) op zich en anderzijds als aanvullende component van interdisciplinaire onderzoek, in het bijzonder indien maatschappelijk georiënteerd.

Technologie leeft immers niet in een vacuüm maar wordt toegepast in de maatschappij..

Innovatiepijplijn

Verder is het wenselijk dat 10KP voldoende aandacht schenkt aan alle fasen van de innovatiepijplijn, waarbij het belangrijk is om het programma zo coherent mogelijk vorm te geven waarbij alle onderdelen goed op elkaar aansluiten. Zo kan 10KP ook beter kan aansluiten bij anderen Europese programma’s zodat op een dubbel niveau een innovatiepijplijn kan gerealiseerd worden.

Niet alleen zijn daarvoor bruggen nodig tussen de onderdelen van 10KP, maar ook met andere Europese programma’s. Er kan a.h.w. een traject uitgetekend worden waarlangs een idee kan evolueren tot gewenste uitkomst. 

Om het plaatje goed te schetsen en een traject uit te tekenen is een adequate, abstracte beschrijving (maturiteitsmodel) van de diverse blokken nodig. Een particulier voorbeeld van een dergelijke routekaart zijn de Europese missies, waarbij het traject naar de gewenste uitkomst op voorhand vastgelegd werd.

Regionale hotspots

Tenslotte stelt Vlaanderen een positieve, maar voorzichtige internationaliseringsstrategie voorop (met voldoende aandacht voor kennisveiligheid) en stelt voor om een meer verfijnde invulling te geven aan het wideningconcept zoals bijvoorbeeld een meer regionale invulling ervan.

Zogenaamd regionale hotspots kunnen als trekker fungeren voor een breder lokaal ecosysteem waarbij de financiering toegekend wordt aan die regio’s van een land die de financiering het meest nodig hebben (en niet aan de sterke regio’s binnen dat widening land).

Peter Spyns
Beleidsadviseur
Afdeling Strategie en Coördinatie
Tom Vercruysse
Beleidsmedewerker
Afdeling Strategie en Coördinatie

Dit kan je ook interesseren

04 december 2023

Vlaamse deelname aan Europese Kaderprogramma’s verder in stijgende lijn

De Vlaamse wetenschappelijke instellingen en bedrijven slagen er in om een groeiend budget van de Europese Kaderprogramma’s te verwerven, en daardoor in Vlaanderen aan te sluiten bij Europees toponderzoek. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ons Departement EWI dat de Vlaamse deelname aan de Europese Kaderprogramma’s onderzocht.
26 mei 2021

Reflectiepaper '2030 Digital Compass: the European way for the Digital Decade'

Begin dit jaar publiceerde de Europese Commissie ‘2030 Digital Compass: the European way for the Digital Decade’ waarin ze de doelstellingen inzake digitalisering voor de komende tien jaar scherp stelt. Om te wegen op het debat over deze richtlijnen is er een consultatie georganiseerd door het Vlaams EU-platform wat geleid heeft tot een reflectiepaper. Daarin wordt er dieper in gegaan op de verschillende doelstellingen, wat er aan de tekst ontbreekt en welke wijzigingen nodig zijn.
13 januari 2020

Vlaamse reflectienota 'vernieuwde Europese onderzoeksruimte'

Samen met alle belanghebbenden heeft het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) een Vlaamse reflectienota uitgewerkt over de vernieuwde Europese onderzoeksruimte. 

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.