Vlaanderen richt met zeven bedrijven techonderneming 'FTI' op

Gepubliceerd op 19 december 2023

De Vlaamse Regering heeft samen met zeven privé-investeerders de besloten vennootschap (BV) ‘Flanders Technology and Innovation’ opgericht. De vennootschap wordt een belangrijke katalysator voor investeringen in technologische en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

De investerende bedrijven zijn Brussels Airport Company, KBC, COI, Cronos Groep, CEGEKA, Proximus en Telenet.

De historische en nog bestaande vzw ‘Flanders Technology International’, eigenaar van de naam en het merk FTI, is medeoprichter.

De zeven privé-investeerders brengen elk 500.000 euro aan vermogen in, de Vlaamse overheid van haar kant 1 miljoen euro.

Europees voorzitterschap

Van 1 januari tot 30 juni is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Ook Vlaanderen zal daarin een belangrijke rol spelen.

Op onze pagina  'Europees Voorzitterschap' bieden we alvast een overzicht van alle voorzitterschapsevents waar wij als Departement EWI bij betrokken zijn en brengen we het belangrijkste Europese EWI-nieuws samen.

De Europese, Belgische en Vlaamse vlag op de markt van Brugge

De rechtspersoon heeft tot doel een platform te creëren waar data, knowhow en innovatieve ideeën worden samengebracht.

Daardoor kan FTI een katalysator worden voor investeringen in technologische oplossingen voor maatschappelijke problemen. De ambitie is om maatschappelijk relevante uitdagingen aan te pakken.

De focus ligt in eerste instantie op 6 domeinen die in de toekomst voor Vlaanderen het verschil zullen maken:

  • Gezondheid & voeding
  • Energie & klimaat
  • Mobiliteit
  • Data & digitalisering
  • Entertainment & media
  • Onderwijs, levenslang leren & arbeidsmarkt
Johan Hanssens
Secretaris-generaal
Staf

Dit kan je ook interesseren

15 maart 2024

Flanders Technology & Innovation festival zet Vlaamse expertise tien dagen lang in de kijker

Deze middag werd in het Gentse Wintercircus het officiële startschot gegeven van het tiendaagse Flanders Technology & Innovation festival. Het technologie- en innovatiefestival moet de Vlaamse expertise in beide domeinen tien dagen lang in de kijker zetten.
13 juni 2023

FTI Express kondigt 'Flanders Technology and Innovation' innovatiefestival aan

Met een treinrit tussen Gent en Antwerpen is vandaag de campagne "Flanders Technology & Innovation" (FTI) afgetrapt. Volgend voorjaar moet het project resulteren in een groot festival in zeker vijf Vlaamse steden, zowel gericht naar ondernemers als het grote publiek.
02 december 2022

Vlaamse Regering doet oproep aan bedrijven om samen in FTI te investeren

De Vlaamse Regering heeft beslist om rond “Flanders Technology & Innovation” een autonome vennootschap op te richten. De Vlaamse Regering wil potentiële private investeerders vanaf nu de kans geven om de vennootschap mee op te richten en organiseert daartoe een open call.

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.