SAPHIRe: de uitrol van gepersonaliseerde geneeskunde in Europese regio’s

Slotconferentie "Personalised Medicine in European Regions - A Roadmap to the Future of Medicine".

Het SAPHIRe-consortium liep in 2022 ten einde en hield op 25-26 april 2022 in het Vlaams Parlement in Brussel de slotconferentie "Personalised Medicine in European Regions-A Roadmap to the Future of Medicine".

SAPHIRe, Securing the Adoption of Personalised Health in Regions, is een project dat is opgezet om de ontwikkeling en implementatie van gepersonaliseerde geneeskunde in Europese regio's, inclusief in afgelegen en dunbevolkte regio's, te ondersteunen en om netwerken tussen regio's op te zetten en te ondersteunen. Het project liep van 1 december 2018 tot 31 mei 2022.

We hadden de eer dat de Vlaamse minister van Economie en Innovatie het evenement opende. Tijdens het slotevenement waren er sprekers uit de hele quadruple helix (universiteit, industrie, beleid, burgers). De Europese Commissie was aanwezig in de persoon van Szymon Bielecki (DG Connect) die het 1 + Million Genomes Initiative presenteerde en Jean-Luc Sanne (DG RTD) die de rol van de Europese regio's in PM in Horizon Europe presenteerde. De tijdens het project geleerde lessen werden belicht. De modulaire roadmap, de observatory en het volledig rapport per regio werden gepresenteerd om inzicht en inspiratie te geven in hoe regio's bijdragen aan de ontwikkeling en implementatie van gepersonaliseerde geneeskunde met het voorbeeld van Noord-Ierland. Koen Kas lichtte zijn visie op de toekomst van de gezondheidszorg toe. Onze zuster-CSA's Regions4PerMed & HEcoPerMed en ICPerMed en het Vanguard Initiative presenteerden hun laatste bevindingen en visie. Er waren ook twee interessante paneldiscussies. 150 mensen woonden het evenement bij, dat ook via livestreaming beschikbaar was.

Na het slotevenement werd een bijeenkomst van het Vanguard Initiative Smart Health georganiseerd om interregionale samenwerking te bevorderen en mogelijk te maken.

Na twee jaar van online vergaderingen, webinars en telewerken was dit evenement een gelegenheid om elkaar weer persoonlijk te ontmoeten en bood het een kans om interregionaal te netwerken.

SAPHIRe heeft het bewustzijn gecreëerd van het belang van de regio's, de complexiteit van de organisatie van de verschillende bevoegdheden in verband met gepersonaliseerde geneeskunde in de EU en over preventieve gepersonaliseerde geneeskunde. SAPHIRe is afgelopen, maar het werk om gepersonaliseerde geneeskunde in de Europese regio's voor elke Europese burger te implementeren is nog lang niet voltooid.

De SAPHIRe-website zal de komende 2 jaar nog beschikbaar zijn.

Doel

SAPHIRe wil uiteindelijk stakeholders uit verschillende regio’s samenbrengen om hun sterktes te delen en nieuwe interregionale samenwerkingen stimuleren. 

SAPHIRe is een project dat met financiële steun van de Europese Unie onder het Horizon 2020 kaderprogramma, gecoördineerd wordt door EWI. 

Het project heeft als doel om de uitrol van gepersonaliseerde geneeskunde in regio’s te stimuleren en faciliteren, ook in afgelegen of dun-bevolkte regio’s. 

SAPHIRe staat voor ‘Securing the Adoption of Personalised Health in Regions’ of vrij vertaald: De uitrol van gepersonaliseerde geneeskunde in regio’s. 

SAPHIRe wil ook bijdragen tot de realisatie van de agenda van ICPermed – het International Consortium on Personalised Medicine

Regio's

Gepersonaliseerde geneeskunde is sterk gedreven door de technologische vooruitgang, nieuwe wetenschappelijke inzichten en innovatie. 

Verschillende regio’s - ook Vlaanderen - zijn belangrijke  innovatie en kennishubs, maar dun-bevolkte of meer afgelegen regio’s hebben specifieke noden. 

Regionale ontwikkeling draagt bij tot economische welvaart en het aanpakken van regio specifieke noden ook op gebied van gezondheid. Dun-bevolkte en afgelegen regio’s hebben specifieke uitdagingen om de hoogtechnologische op maat gemaakte behandelingen voor iedereen ter beschikking te stellen. 

Bevolkingsgroepen die meer geïsoleerd leven kunnen daarenboven een unieke genetische achtergrond hebben, waardoor het effect van epidemieën, oorlogen of honger een grotere impact kunnen hebben dan in grotere bevolkingsgroepen. De isolatie van een bevolkingsgroep kan zowel cultureel als geografisch zijn. Voorbeelden zijn de Asjkenazische joden, de bevolking op de Faeröer-eilanden, maar ook de Finse bevolking. Verschillende genetisch bepaalde ziekten komen significant vaker of net minder vaak voor in deze groepen.  

Aanpak

SAPHIRe wil het landschap voor wat betreft persoonlijke geneeskunde in de verschillende regio’s in kaart brengen (SCOUT). Een link zal gemaakt worden tussen regio’s die nog niet zo ver staan met de implementatie van persoonlijke geneeskunde en de regio’s die al verder staan. 

Op die manier zal een netwerk uitgebouwd worden (CONNECT), met als doel de regio specifieke sterktes, noden, en obstakels voor de implementatie van gepersonaliseerde geneeskunde in kaart te brengen. 

SAPHIRe wil uiteindelijk stakeholders uit verschillende regio’s samenbrengen om hun sterktes te delen en nieuwe interregionale samenwerkingen stimuleren. Exemplarische voorbeelden en aanbevelingen voor de uitrol van gepersonaliseerde geneeskunde zullen worden verzameld en gedeeld worden als inspiratiebron voor andere regio’s.  

>> Lees ook: gepersonaliseerde geneeskunde en andere Europese initiatieven

Kathleen D'Hondt
Navorser
Afdeling Onderzoek
Cynthia de Ghellinck
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek
Jolien Roovers
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.