Gepersonaliseerde geneeskunde is een “medisch model dat gebruik maakt van de karakterisering van de fenotypen en genotypen van individuele personen (bv. moleculaire profilering, medische beeldvorming, levensstijlgegevens) om

  1. de keuze van therapeutische strategie op het juiste moment af te stemmen op de juiste persoon,
  2. de vatbaarheid voor ziekten te bepalen, en
  3. tijdige en gerichte preventie te bieden.

Door de recente ontwikkelingen op vlak van ICT en data in combinatie toegang tot genomics en convergentie van biotechnologie, moleculaire biologie, nanotechnologie en engineering krijgen we een betere fundamentele kennis van wat gezondheid en ziekte of veroudering bepaalt.

Hierdoor worden vroege diagnoses en predictie van gezondheidsrisico’s mogelijk, worden meer efficiënte behandelingen op maat mogelijk en preventief gezondheidsmanagement, verbetering van de algemene gezondheid en welzijn en dus ook aan de duurzaamheid van onze gezondheidszorg.

Om de ontwikkeling naar gepersonaliseerde geneeskunde te stimuleren en daarbij de opportuniteiten voor O&I aan te reiken die hierdoor gecreëerd worden, heeft het Departement EWI de coördinatie van een Europees project opgenomen. SAPHIRe, (Securing the Adoption of Personalised Health in Regions), wil de noden en barrières om te kapitaliseren op gepersonaliseerde geneeskunde in kaart brengen (zie SAPHIRe: de uitrol van gepersonaliseerde geneeskunde in Europese regio’s). 

De activiteiten van SAPHIRe zijn complementair aan die van het slimme specialisatie strategisch partnerschap over gepersonaliseerde geneeskunde – S3P4PM, een partnerschap dat ook door het Departement EWI gecoördineerd wordt. De doelstelling van de slimme specialisatie partnerschappen is om een meerwaarde te creëren door interregionale samenwerking. Pilootprojecten die een dergelijke interregionale meerwaarde realiseren kunnen naast de eigen regionale fondsen ook externe (Europese publiek of private) financiering aantrekken. 

Vlaanderen is ook een actieve deelnemer van het International Consortium for Personalised Medicine (ICPerMed), en verscheidene andere Europese initiatieven.

In het kader van het Vlaams RelancePlan investeert het Departement EWI ook op Vlaams niveau in onderzoek en innovatie gepersonaliseerde geneeskunde door verschillende Vlaamse Veerkracht projecten te ondersteunen.

Kathleen D'Hondt
Navorser
Afdeling Onderzoek
Cynthia de Ghellinck
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek
Jolien Roovers
Beleidsmedewerker
Afdeling Onderzoek

Blijf wekelijks op de hoogte

Wij brengen u wekelijks de laatste weetjes, publicaties en cijfers over economie, wetenschap en innovatie in Vlaanderen in uw mailbox.

Nieuwsgierig naar onze voorbije nieuwsbrieven? Bekijk hier ons archief.